A- A+
Πιέζουν για μείωση του «κουρέματος» στα ομόλογα που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες
Τις ζημιές τους από την επικείμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους παζαρεύουν οι ελληνικές τράπεζες, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση για «κούρεμα» των ομολόγων τους κατά 30%.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) έχει καταθέσει στο Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF), που την εκπροσώπησε στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, πρόταση που μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας μας.

Η λογική είναι η εξής: Από τη στιγμή που ο στόχος είναι ένα «μέσο» κούρεμα 50% σε χρέος ύψους 200 δισ. ευρώ που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, το πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων μπορεί να γίνει ως εξής:

  • Οι διεθνείς τράπεζες που αποτιμούν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ομόλογα στις τρέχουσες τιμές, να τα ανταλλάξουν με μετρητά ίσα με το 22,5% της ονομαστικής τους αξίας και επιπλέον να λάβουν νέους τίτλους στο 20% της ονομαστικής αξίας των παλαιών
  • Οι ελληνικές τράπεζες που διατηρούν την πλειονότητα των ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης έως και τη λήξη, να τα ανταλλάξουν με νέα στο 70% της ονομαστικής αξίας των παλαιών.

Πώς μειώνονται οι ζημιές

Με τον τρόπο αυτό, οι ξένες τράπεζες λαμβάνουν «μπροστά» το 20% της αξίας των ομολόγων που έχουν σε μετρητά, χωρίς να εγγράφουν επιπλέον ζημιές για του «κούρεμα» που υπόκεινται, μιας και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στα βιβλία τους είναι πολύ κοντά στις τρέχουσες στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες περιορίζουν τις ζημιές που θα καταγράψουν στο 30% της αξίας των ομολόγων που διατηρούν, οι οποίες είναι ελεγχόμενες και μπορούν να αναπληρωθούν από τις περισσότερες χωρίς προσφυγή στο ταμείο διάσωσης που έχει συσταθεί.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πιθανό να μεταβληθούν.

Οι ελληνικές τράπεζες θα επιδιώξουν να έλθουν σε ένα συμβιβασμό, ώστε να μπορέσουν με ιδία μέσα (αυξήσεις κεφαλαίου, πώληση περιουσιακών στοιχείων) να ανακεφαλαιοποιηθούν επαρκώς.

Με κοινές μετοχές η στήριξη από ΤΧΣ

Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα τόνισε ότι εάν το ελληνικό δημόσιο στηρίξει τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές.

Βέβαια την περασμένη Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να ενισχυθούν με προνομιούχες μετοχές, αποφεύγοντας την κρατικοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, είχε επισημάνει ότι εάν υπάρχει τρόπος το χρέος της χώρας να μην επιβαρυνθεί για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τότε η κυβέρνηση θα τον προτιμήσει.

Δηλαδή, ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι εάν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν η ενίσχυση των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών για γίνει όπως και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) με προνομιούχες μετοχές, οι ελληνικές αρχές δε θα φέρουν αντίρρηση.