A- A+
Έρχεται απροειδοποίητο άνοιγμα θυρίδων για οφειλές προς το Δημόσιο
Νομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για το απροειδοποίητο άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων, όταν ο ενοικιαστής τους έχει οφειλές στο Δημόσιο, φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να θέσει εκτός απυρόβλητου όσους διατηρούν μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος, αλλά εντός των θυρίδων, προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις.

220.000 θυρίδες

Σήμερα εκτιμάται πως 220.000 θυρίδες είναι μισθωμένες σε πελάτες των τραπεζών. Εκεί φυλάσσονται κυρίως μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας, όπως πχ. κοσμήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο θα προβλέπει το χωρίς προειδοποίηση άνοιγμα και τη δέσμευση του περιεχομένου θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία.

Για να ανοίξει σήμερα μία θυρίδα θα πρέπει να διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ύψους τουλάχιστον 150.000 ευρώ ή μία οφειλή να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης.

Με τη νομοθεσία που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο, οι θυρίδες θα ανοίγουν με μόνη προϋπόθεση να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως ισχύει σήμερα με τις κατασχέσεις καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 700 την ημέρα.