A- A+
Με κρατικοποίηση δια νόμου κινδυνεύουν και οι κυπριακές τράπεζες
Νομοσχέδιο που προβλέπει την κρατικοποίηση των τραπεζών που θα λάβουν στήριξη από το κυπριακό δημόσιο, παρουσιάστηκε στη Λευκωσία, για την αντιμετώπιση του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος.

Οι κυπριακές αρχές προετοιμάζονται και αυτές για το «κούρεμα» επί του ελληνικού χρέους, καθώς οι τράπεζες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Egnatia και η Ελληνική Τράπεζα, διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα 5,5 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει ότι το δημόσιο θα μπορεί να καλύπτει κατά 100% αυξήσεις κεφαλαίου σε πολύ χαμηλές τιμές, οδηγώντας πολύ εύκολα και φθηνά, ακόμα και σε πλήρη κρατικοποίηση μία τράπεζα.

Οι τραπεζίτες αντιδρούν έντονα στις συγκεκριμένες διατάξεις και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους, θεωρώντας ότι τους αδικούν, καθώς χωρίς οι τράπεζες να ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, κινδυνεύουν με αλλαγή ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, διαφωνούν κάθετα με τη διάταξη που προβλέπει ότι η είσοδος στο μετοχικό τους κεφάλαιο από το δημόσιο θα γίνει με πώληση κοινών μετοχών, λαμβάνοντας υπόψιν το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών, ο οποίος είναι πολύ χαμηλός λόγω της σημαντικής πτώσης του χρηματιστηρίου.

Παράλληλα τονίζουν ότι δεν προβλέπεται ένα σχέδιο εξόδου του δημοσίου από το μετοχικό τους κεφάλαιο, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους σημερινούς μετόχους που κινδυνεύουν εν μία νυκτί να χάσουν την περιουσία τους.