A- A+
«Παράθυρο» για να μείνουν οι ελληνικές τράπεζες ιδιωτικές παρά το «κούρεμα»
«Οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές όποιο και αν είναι το κούρεμα» υποστήριξε Έλληνας αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Ποια είναι η ελπίδα των τραπεζών.

Έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ώρες ότι το «κούρεμα» θα είναι μεγάλο, τουλάχιστον 50% και θα εφαρμοστεί στα ομόλογα που λήγουν έως και το 2035 και όχι έως και το 2020, όπως προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους και θα «κουρευτούν» είναι ονομαστικής 60 και όχι 30 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, οι ζημιές τους με haircut 50% θα προσεγγίσουν τα 30 δισ. ευρώ.

Πώς θα αποφευχθεί η κρατικοποίηση

Πρόκειται για υπέρογκα ποσά, τα οποία είναι απίθανο να αντληθούν είτε από την ελεύθερη αγορά ή από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Ως εκ τούτου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα αγοράσει κοινές μετοχές των τραπεζών με αντάλλαγμα την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, οδηγώντας στην κρατικοποίησή τους στο πιο ακραίο σενάριο.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες οι τραπεζίτες έχουν αναθαρρήσει, θεωρώντας ότι δεν είναι τυχαία η δήλωση του Έλληνα αξιωματούχου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κρατικοποίησης.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Οι τράπεζες να μη στηριχθούν από το ΤΧΣ, αλλά από το ευρωπαϊκό Ταμείο που θα στηρίξει τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και στις υπόλοιπες χώρες με την αγορά προνομιούχων μετοχών.

Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές. Πρόκειται για μία διαδικασία που έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ελλάδα με την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες, μέσω του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ που ενεργοποιήθηκε το 2009.

Αν προωθηθεί αυτό το σχέδιο, οι κοινές μετοχές θα παραμείνουν στους σημερινούς μετόχους, που σημαίνει ότι αποφεύγεται η κρατικοποίηση και οι τραπεζίτες κερδίζουν χρόνο για την σταδιακή επανασύνδεση με τις αγορές.