A- A+
Παρέμεινε και το Σεπτέμβριο στο 0,60% το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις
Οριακή άνοδο στο 0,60% σημείωσε το Σεπτέμβριο το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς συνεχίστηκαν οι προσφορές για το νέο χρήμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας διάρκειας έως και 1 έτος διαμορφώθηκε στο 0,60% από 0,59% τον Αύγουστο.

Στα προγράμματα διάρκειας από 1 έως και 2 έτη, το μέσο επιτόκιο ανήλθε σε 0,63%, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, καταγράφοντας άνοδος 17 μονάδων βάσης.

Τα ποσά που δεσμεύτηκαν

Βέβαια, οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις αυτής της διάρκειας παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην ξεπερνώντας τα 120 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο έναντι 8,4 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων έως και 12 μηνών.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στατιστικά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι περικοπές στα επιτόκια που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Έκτοτε, σε όλες τις τράπεζες τα επιτόκια έχουν μειωθεί έως και 15 μονάδες βάσης.

Τι συμφέρει σήμερα

Μετά τις τελευταίες αλλαγές στα επιτόκια όλων των τραπεζών, γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι τις καλύτερες καθαρές αποδόσεις προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις που εκτός από τόκους δίνουν και επιβράβευση σε είδος.

Αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι η ανταμοιβή μέσω των καρτών δεν φορολογείται, σε αντίθεση με τους τόκους, στους οποίους ισχύει συντελεστής 15%.

Έτσι, μπορεί μία προθεσμιακή χωρίς επιβράβευση με διπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με μία προθεσμιακή που είναι συνδεδεμένη με πρόγραμμα ανταμοιβής, να προσφέρει τελικά μικρότερο καθαρό κέρδος στον καταθέτη.

Άλλωστε, η επιβράβευση μπορεί να θεωρείται πραγματικό χρήμα, με δεδομένο ότι εξαργυρώνεται με αγαθά και υπηρεσίες των συνεργαζόμενων με τις τράπεζες επιχειρήσεων, που ούτως ή αλλιώς θα χρειαζόταν να αποκτήσει ο καταναλωτής.

Πχ. στο σούπερ μάρκετ ή σε πρατήρια καυσίμων.

Παράδειγμα

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο συμφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις με επιβράβευση σε είδος, σας παρουσιάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για κατάθεση 50.000 ευρώ, διάρκειας 6 μηνών.

Όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα, στην κορυφή των αποδόσεων βρίσκεται μία προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο μόλις 0,10%, η οποία ωστόσο μαζί με την επιβράβευση προσφέρει κέρδος μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες προθεσμιακές.

(κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)