A- A+
Οι 7+1 συμβουλές αποταμίευσης της Τρ. Πειραιώς
Μία νέα ιστοσελίδα με θέμα την αποταμίευση έθεσε σε λειτουργία η Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας συμβουλές στους πελάτες της και παρουσιάζοντας νέα προϊόντα.

Στο πλαίσιο της νέας ιστοσελίδας, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει 7+1 Συμβουλές Αποταμίευσης, προτρέποντας τους πελάτες της να ξεκινήσουν σήμερα να αποταμιεύουν, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Οι συμβουλές της τράπεζας είναι οι εξής:

1. Θέσε ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς στόχους. Έτσι θα έχεις κίνητρο να αποταμιεύεις.

Όταν γνωρίζουμε για ποιο λόγο αποταμιεύουμε, τότε έχουμε έναν λόγο παραπάνω να είμαστε συνεπείς.

Ονειρεύεσαι ένα ταξίδι; Προνοείς για το επόμενο service του αυτοκινήτου; Ή απλώς θέλεις να έχεις χρήματα στην άκρη για μια έκτακτη ανάγκη;

Όποιοι και αν είναι οι στόχοι σου, αποταμιεύοντας, μπορείς να τους πετύχεις!

Και αφού αποφασίσεις το «γιατί», όρισε το «πόσα» και το «πότε» και έτσι θα έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να υπολογίσεις το ποσό που πρέπει κάθε μήνα να βάζεις στην άκρη για να πετύχεις τον στόχο σου.

2. Πάρε μολύβι και χαρτί και κατέγραψε τα έξοδά σου. Έτσι θα μπορείς να ξοδεύεις «έξυπνα»!

Ξεκίνησε με τα μηνιαία έσοδα, δηλαδή το μισθό ή τα εισοδήματά σου από άλλες πηγές.

Έπειτα, σημείωσε τα βασικά σου έξοδα, όπως είναι το ενοίκιο ή το supermarket, αλλά και διάφορες τακτικές πληρωμές, όπως λογαριασμοί ή δόσεις.

Συνέχισε με αυτά που ξοδεύεις για διασκέδαση, όπως ένα γεύμα σε εστιατόριο. Όταν τα καταγράψεις όλα, θα έχεις μια πλήρη εικόνα για το πού ξοδεύεις τα χρήματά σου και θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα, αρκεί να ξοδεύεις «έξυπνα».

Το ποσό που μπορείς να βάλεις στην άκρη, πιθανόν να είναι μεγαλύτερο απ’ όσο φαντάζεσαι!

3. «Πλήρωσε» πρώτα τον εαυτό σου! Έτσι δεν θα νιώθεις ότι «δεν σου περισσεύουν»!

Αν περιμένεις το τέλος του μήνα για να αποταμιεύσεις, το πιθανότερο είναι να μην σου περισσεύουν ποτέ χρήματα.

Το μυστικό είναι να αποταμιεύεις όταν πληρώνεσαι πριν αρχίσεις να ξοδεύεις για όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεις την αποταμίευση σαν έναν λογαριασμό προς τον εαυτό σου, και μάλιστα, τον πρώτο που θα φροντίζεις κάθε μήνα.

4. Ξεκίνησε σήμερα κιόλας την αποταμίευση με το ποσό που μπορείς. Αυτό είναι και το ιδανικό!

Ξεκίνησε με αυτό που μπορείς χωρίς άγχος και σύντομα, βλέποντας το ποσό που έχεις συγκεντρώσει δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου!

Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι μικρός και άρα πιο εύκολα εφικτός. Μόλις τον εκπληρώσεις, θέσε έναν νέο.

Σύντομα, η αποταμίευση θα σου γίνει συνήθεια και θα αισθάνεσαι χαρά και ικανοποίηση γιατί θα τα έχεις καταφέρει!

5. Χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό αποκλειστικά για σκοπούς αποταμίευσης

Αν αποταμιεύεις στον ίδιο λογαριασμό που λαμβάνεις τον μισθό σου ή στον λογαριασμό που χρησιμοποιείς για τις καθημερινές σου συναλλαγές, τότε δεν θα μπορείς να παρακολουθείς εύκολα και ξεκάθαρα πόσα χρήματα έχεις αποταμιεύσει και δεν θα γνωρίζεις πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεσαι σε σχέση με τους στόχους σου.

Επιπλέον, αν αποταμιεύεις σε ξεχωριστό λογαριασμό, θα είναι πιο εύκολο να αντισταθείς στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις μέρος της αποταμίευσης για άλλες ανάγκες!

6. Συνδύασε μικρούς στόχους αποταμίευσης με το «ευ ζην». Έτσι θα έχεις διπλό κέρδος!

Είναι πιο εύκολη η προσπάθεια αν συνδυάσεις έναν μικρό στόχο αποταμίευσης για κάτι που επιθυμείς πολύ, όπως ένα ταξίδι, με μια αλλαγή στις συνήθειές σου που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ή την υγεία σου, όπως τη διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή χρήσης μεταφορικού μέσου για πολύ σύντομες αποστάσεις, την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι κτλ.

Υπολόγισε το ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα που αποφεύγεις πλέον, και φρόντισε να τα αποταμιεύεις κάθε μήνα για τον στόχο σου.

Η εκπλήρωση του στόχου σου θα αποτελεί για εσένα μια διπλή επιβράβευση!

7. Μην παραλείπεις να ελέγχεις τακτικά το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου. Έτσι θα κρατάς την προσπάθεια ενεργή!

Είναι σημαντικό να ελέγχεις τακτικά την πορεία των στόχων σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρείς πάντα ενεργή την αποταμίευσή σου, αλλά και να κάνεις ακόμη και έκτακτες καταβολές, στους μήνες που τα έσοδα/ έξοδά σου, σου το επιτρέπουν!

Τέλος, μην ξεχνάς να βάζεις λίγα χρήματα στην άκρη και για μια έκτακτη ανάγκη. Έτσι θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Η ζωή είναι γεμάτη από έκτακτες καταστάσεις, πχ μια βλάβη στο αυτοκίνητο. Εκτός από την αναστάτωση που φέρνουν τα έκτακτα γεγονότα, συχνά δημιουργούν πρόσθετο άγχος, καθώς χρειάζονται χρήματα για την αντιμετώπισή τους.

Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα έκτακτα γεγονότα από το να συμβούν, μπορούμε όμως να είμαστε οικονομικά προετοιμασμένοι γι’ αυτά.

Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε και τους υπόλοιπους στόχους αποταμίευσης, καθώς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το κεφάλαιο διακοπών, εκπαίδευσης κτλ.