A- A+
Ανεβάζει στροφές η οικοδομή - Που αυξήθηκε πιο πολύ ο αριθμός των νέων αδειών
Ανοδικές τάσεις εμφανίζει η οικοδομική δραστηριότητα, καθώς οι προοπτικές ανάκαμψης της κτηματαγοράς τα επόμενα χρόνια έχει κινητοποιήσει τους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το επτάμηνο του 2018 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε σε επιφάνεια (χιλιάδες. m2) κατά 15,3%, σε ετήσια βάση και με βάση τον όγκο (χιλ. m3) κατά 14,2%.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών κατά 8,1%, σε ετήσια βάση.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα νέα στεγαστικά δάνεια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι πιο hot περιοχές

Το πρώτο επτάμηνο του 2018 εκδόθηκαν συνολικά 8.568 άδειες (641 περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι), εκ των οποίων το 21% στον Νομό Αττικής με ετήσια αύξηση της τάξεως του 3,6%.

Στην Κεντρική Μακεδονία (που περιλαμβάνει το Νομό Θεσσαλονίκης) εκδόθηκε συνολικά το 14,2% των αδειών με ρυθμό αύξησης 21%.

Αντίθετα, η Ανατ. Μακεδονία και Θράκη που αφορά στο 2,9% των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, παρουσίασε μείωση κατά 6%.

Οι προοπτικές

Ειδικά τον Ιούλιο του 2018, παρατηρήθηκε αύξηση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 17,8% σε ετήσια βάση.

Με βάση τον κινητό μέσο 6 μηνών, φαίνεται ότι υπάρχει ανοδική τάση της οικοδομικής δραστηριότητας από την αρχή του 2018.

Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρηματικές προσδοκίες στις ιδιωτικές κατασκευές ο σχετικός δείκτης το Σεπτέμβριο του 2018, κινήθηκε καθοδικά για έναν ακόμη μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες, από 55,7 μονάδες τον Αύγουστο και 75 μονάδες το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η πορεία του κλάδου