A- A+
Νέος παίκτης στο τραπεζικό σύστημα ο όμιλος Βαρδινογιάννη- Απέκτησε την IBG
Μία νέα τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες δραστηριότητα στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για την Επενδυτική Τράπεζα (IBG) που άλλαξε χέρια.

Τη Δευτέρα η Αρχή Εξυγίανσης Κύπρου έδωσε το πράσινο φως για τη μεταβίβαση του 100% της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανήκει στον εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής Κύπρου, στον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Τα χαρακτηριστικά

Μαζί με την τράπεζα θα πουληθούν και οι Laiki Factors και CPB ΑΕΔΑΚ.

Η Επενδυτική Τράπεζα διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια, ενώ μαζί με τις δύο προαναφερθείσεις εταιρείες θα αποτελέσει ένα νέο όμιλο, που θα επιχειρήσει να μπει σφήνα στα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο νέος ιδιοκτήτης αναμένεται να δημιουργήσει μία νέα τράπεζα, με μικρό αριθμό καταστημάτων, που λόγω του υγιούς ισολογισμού τους θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, θα επιχειρήσει να αντλήσει καταθέσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Όξυνση ανταγωνισμού

Εκτός από τη νέα Επενδυτική Τράπεζα, σε προετοιμασία για την έναρξη των εργασιών της μέσα στο 2019 βρίσκεται και η Praxia Bank, πρώην Credicom.

Τα δύο νέα σχήματα θα εντείνουν τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, προς όφελος των πελατών των τραπεζών, οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερα επιτόκια.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο νέων τραπεζών θα είναι τα εξής:

- Μικρό δίκτυο καταστημάτων, που θα δίνει έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θα εξασφαλίζει ποιοτικότερη εξυπηρέτηση, χωρίς ουρές

- Διάθεση προϊόντων μέσω ηλεκτρονικών δικτύων, με καλύτερους όρους τόσο στα δάνεια, όσο και στις καταθέσεις

- Έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων