A- A+
«Παζάρι» για το «κούρεμα» - 40% θέλουν οι τράπεζες - 60% ζητούν Γερμανία και ΔΝΤ
Στο «κόκκινο» παραμένει η αγωνία για το ύψος του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής να καταλήξουν σε συμφωνία. Τα σενάρια για την Τετάρτη.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η γαλλική κυβέρνηση τάσσονται ενός πιο ήπιου «haircut» που θα κυμαίνεται γύρω στο 40%, ενώ το ΔΝΤ και η Γερμανία εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο χωρίς τη διαγραφή του κατά 60%.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο ρόλος του EFSF και η στήριξη των τραπεζών

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και για το ρόλο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) στην επόμενη ημέρα.

Όπως διαφαίνεται από τις διαρροές στον ευρωπαϊκό τύπο, έχει αποκλειστεί το σενάριο το EFSF να λάβει άδεια τράπεζας και να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα στηρίζουν κατά προτεραιότητα τον τραπεζικό τους κλάδο και μόνο αν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος θα γίνεται χρήση των πόρων του μηχανισμού.

Άγνωστο παραμένει και το ύψος των κεφαλαίων που θα έχει στη διάθεσή του το EFSF. Υπήρξε η σκέψη συγχώνευσής του με το μόνιμο μηχανισμός στήριξης (ESM) ώστε να αυξηθούν τα πυρά του κοντά στα 1 τρις ευρώ, ωστόσο και εκεί δεν υπήρξε συμφωνία.

Οι επιπτώσεις σε ελληνικές τράπεζες – καταθέσεις

Εφόσον Γερμανία και Γαλλία τα βρουν «στη μέση», τοποθετώντας το «κούρεμα» στο 50%, οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν ζημιές άνω των 14 δισ. ευρώ έναντι 6 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι ζημιές που θα προκύψουν από τις προβλέψεις που θα αναγκαστούν να διενεργήσουν οι τράπεζες βάση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της Blackrock στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι απώλειες από τις διαγραφές στις οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν οι τράπεζες για τα δάνεια σε καθυστέρηση, θα ανέλθουν κατ΄ ελάχιστον στο επίπεδο των 10 δισ. ευρώ.

Δηλαδή η συνολική απομείωση για Blackrock και «κούρεμα» στο χρέος θα ξεπεράσει τα 24 δισ. ευρώ, κεφάλαια που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν στο σύνολό τους από την ελεύθερη αγορά.

Προς κρατικοποίηση όσοι δεν αντέξουν

Το έλλειμμα χρηματοδότησης θα κληθεί να καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο αναμένεται να έχει στη διάθεσή του για το σκοπό αυτό κεφάλαια 30 δισ. ευρώ.

Ανάλογα με το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες θα συμμετάσχει το ΤΧΣ, θα εξαρτηθεί το ποσοστό που θα αποκτήσει σε κάθε τράπεζα.
Το σίγουρο είναι ότι η αγορά των νέων κοινών μετοχών που θα εκδοθούν θα πραγματοποιηθεί σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ποσοστών των σημερινών μετόχων των τραπεζών.

Οι ζημιές ανά τράπεζα και οι καταθέσεις

Εφόσον το «κούρεμα» διαμορφωθεί στα επίπεδα του 50%, οι συνολικές ζημιές λόγω PSI θα ανέλθουν για την Εθνική Τράπεζα στα 3,1 δισ. ευρώ, για τις Alpha – Eurobank στα 2,8 δισ. ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,4 δισ. ευρώ.

Με το συγκεκριμένο ύψος απομειώσεων οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τα ελάχιστα επιτρεπτά επίπεδα του 8%, πήχης που σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τράπεζας της Ελλάδος θα ανέβει στο 10% από το νέο έτος.

Πάντως, με την παρέμβαση του ΤΧΣ στην αγορά διασφαλίζονται οι καταθέσεις στις τράπεζες, οι οποίες μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους θα παραμείνουν υγιείς και θα επιδιώξουν τη σταδιακή επανασύνδεσή τους με τις αγορές.

Μόνοι χαμένοι σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι οι σημερινές διοικήσεις και οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών.