A- A+
Εξετάζεται επιβολή φόρου έως 45% στους τόκους των καταθέσεων
Την επιβολή προοδευτικής φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων με συντελεστές έως 45% έναντι 10% που ισχύει σήμερα μελετά η κυβέρνηση. με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι τόκοι που θα λαμβάνουν οι αποταμιευτές από τις τράπεζες θα προστίθενται στο εισόδημά τους, για να φορολογηθούν βάση της εκάστοτε ισχύουσας κλίμακας.

Αυτό σημαίνει ότι για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, θα φορολογηθούν για τους τόκους των καταθέσεών τους με 45%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Αν κάποιος έχει καταθέσεις 100.000 ευρώ, από τις οποίες θα λάβει ετήσιους τόκους 4.000 ευρώ, και το εισόδημά του ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, θα καταβάλλει με το νέο σύστημα φόρο 25%, δηλαδή 1.000 ευρώ έναντι 400 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ελεγχος στις καταθέσεις στο εξωτερικό

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τις καταθέσεις Ελλήνων που βρίσκονται στο τραπεζικό σύστημα της δεύτερης.

Τα πρώτα στοιχεία που πήρε από τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών βγάζουν «λαβράκια», καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη και με μηδενικά εισοδήματα, εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό.

Από την κυβέρνηση μελετάται η προοπτική φορολόγησης των εισοδημάτων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ακόμη και με 40%.

Στα χνάρια της Γερμανίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιωχθεί μία συμφωνία παρόμοια με αυτήν που υπεγράφη μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας και προβλέπει τα εξής:

Η συμφωνία, που έχει ήδη υπογραφεί, αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών από το 2013 και τα βασικά σημεία της είναι τα εξής:

1. Ρύθμιση παλαιών φορολογικών υποθέσεων: Φορολόγηση κατά 19-34% όλων των τραπεζικών συναλλαγών με τις ελβετικές τράπεζες

2. Φόρος για τις μελλοντικές υποθέσεις: Φορολόγηση κατά 26,375% των τόκων μερισμάτων και εταιρικών κερδών των γερμανικών επιχειρήσεων

3. Προστασία των πελατών των τραπεζών από ποινικές διώξεις: Δε υπάρχουν ποινικές διώξεις σε παραγραμμένες υποθέσεις και δε θα υπάρχει συσχετισμός των καταθέσεων ενός πολίτη με την περιουσία του.