A- A+
Ψύχραιμοι οι καταθέτες - Καμία εκροή λόγω του χρηματιστηριακού κραχ
Με ψυχραιμία αντιμετώπισαν οι καταθέτες το χρηματιστηριακό κραχ της περασμένης Τετάρτης, στο οποίο πρωταγωνίστησαν οι τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καμία από τις συστημικές τράπεζες, πόσο δε μάλλον στην Τράπεζα Πειραιώς που εμφάνισε τις μεγαλύτερες απώλειες στο ταμπλό, δεν καταγράφηκε αύξηση των εκροών στις καταθέσεις.

Η εμπιστοσύνη στο σύστημα

Βέβαια, οι πιέσεις στο χρηματιστήριο σταμάτησαν την Πέμπτη και οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν, ωστόσο οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η στάση των καταθετών την περασμένη εβδομάδα είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια.

Το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε αύξηση της ζήτησης για αναλήψεις, δείχνει ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης είναι στιβαρή και πως θα πρέπει να συμβούν πολλά αρνητικά γεγονότα στη συνέχεια για να καταβαραθρωθεί ξανά.

Βέβαια, αν συνεχιζόταν η σεναριολογία για τη δυνατότητα των τραπεζών να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, δεν αποκλείεται να καταγράφονταν και εκροές καταθέσεων.

Κι αυτό σε μία περίοδο όπου οι αναλήψεις μετρητών έχουν απελευθερωθεί πλήρως, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρευστότητας για το σύστημα.

Υπερβολική η πτώση

Τραπεζικές πηγές πάντως εξηγούν ότι η πτώση των μετοχών αυτής της εβδομάδας ήταν υπερβολική και δεν στηρίζεται σε κάποια εκτίμηση για δομικό ζήτημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Κι αυτό διότι:

  • Οι 4 συστημικοί όμιλοι πέρασαν μόλις τον περασμένο Μάιο τα stress tests της ΕΚΤ
  • Έχουν σχεδόν μηδενίσει την εξάρτησή τους από τον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος
  • Η καταθετική βάση έχει ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο
  • Τα κόκκινα δάνεια μειώνονται συνεχώς τα τελευταία τρίμηνα και οι στόχοι που έχουν τεθεί πιάνονται και με το παραπάνω

Με αυτά τα δεδομένα, η αντίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη Τετάρτη, με το ξεπούλημα των μετοχών θεωρείται υπερβολική.