A- A+
Φόβοι για εκροές καταθέσεων αν συνεχιστεί το κραχ στις τραπεζικές μετοχές
Σε νέο τούνελ αβεβαιότητας εισήλθε ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, μετά τις σαρωτικές ρευστοποίησεις μετοχών στο χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, που οδήγησαν τις τιμές σε χαμηλό 2,5 ετών.

Η πίεση στις μετοχές αποδίδεται στην εκτίμηση της αγοράς ότι οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τα επόμενα χρόνια στο βαθμό που έχουν συμφωνήσει με την ΕΚΤ, χωρίς να εμφανίσουν ζημιές και χωρίς να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Ο φόβος της κρατικοποίησης

Εάν καταστεί απαραίτητη η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, τα πράγματα είναι δύσκολα, με δεδομένο το τρέχον επενδυτικό περιβάλλον.

Κι αυτό διότι οι αγορές παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει απόθεμα κεφαλαίων για τη στήριξη του κλάδου με κρατικά κεφάλαια.

Ακόμη όμως κι αν υπήρχε, μία κεφαλαιακή ενίσχυση από το Δημόσιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρατικοκοποίηση του συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα.

Ο πολιτικός κίνδυνος

Η αβεβαιότητα επιτείνεται και από το εγχώριο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο παραμένει ασταθές, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση:

- Με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα

- Το χρόνο που θα επιλέξει για την προκήρυξη των εκλογών

Ο κίνδυνος είναι οι κυβερνητικές επιλογές να οδηγήσουν σε ένα ακόμη κύκλο αμφισβήτησης της ικανότητας του πολιτικού συστήματος να επαναφέρει τη χώρα σε ήρεμα νερά.

Το σενάριο της ακυβερνησίας, σε περίπτωση που από τις επόμενες εκλογές δεν προκύψει σταθερή κυβέρνηση και η Προεδρική εκλογή του 2020, που αποτελεί μία ακόμη πηγή αστάθειας για τη χώρα, στο βαθμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάλυση της Βουλής, τρομάζει τις αγορές.

Βαρίδι αποτελεί και το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, καθώς η Ιταλία βρίσκεται υπό πίεση μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς και κινδυνεύει να μετατρεπεί σε νέα Ελλάδα, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Το κακό σενάριο

Εάν το κλίμα παραμείνει αρνητικό και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές συνεχιστούν, υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της ψυχολογίας των καταθετών.

Μετά την άρση των capital controls στις αναλήψεις μετρητών πριν από λίγες ημέρες, οι τράπεζες είναι ευάλωτες στις διακυμάνσεις της ζήτησης για μετρητά από τους πελάτες της.

Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος να προκληθεί εκ νέου πανικός στους αποταμιευτές για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος και υπάρξουν σημαντικές εκροές καταθέσεων, που θα αντέστρεφαν την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως σήμερα στο μέτωπο της ρευστότητας.

Οι τράπεζες δεν αποκλείουν σε ένα ακραία αρνητικό σενάριο, όπου οι τράπεζες θα δέχονται πίεση από τις αγορές, να αυξηθούν οι διαρροές καταθέσεων σε βαθμό που να ετίθετο ξανά ζήτημα επαναφοράς περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το σοκ στην εμπιστοσύνη των καταθετών θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και από την αρχική επιβολή των capital controls.