A- A+
Σε δύο …δόσεις οι αποφάσεις για την κρίση χρέους
Έως και την Τετάρτη Γερμανία και Γαλλία δεσμεύτηκαν ότι θα καταλήξουν σε σχέδιο για την κρίση χρέους. Η συμφωνία θα επικυρωθεί από δεύτερη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει αυτήν της Κυριακής.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel προανήγγειλαν την έγκριση ενός ευρύτερου σχεδίου για την ευρωζώνη.

Αυτό θα περιλαμβάνει έναν πιο ισχυρό μηχανισμό στήριξης των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών και νέα μέτρα ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου.

Ερωτηματικό το ύψος του haircut

Ωστόσο, ακόμη οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει στο βαθμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, καλούνται οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το ύψος του «κουρέματος» που θα επιβληθεί στους ελληνικούς τίτλους.

Παρατείνεται με αυτόν τον τρόπο η αγωνία στις ελληνικές τράπεζες για τις ζημιές που θα γράψουν λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. (Διαβάστε πόσο haircut αντέχουν οι τράπεζες)

Συμφωνία για το EFSF

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Γερμανία και Γαλλία φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στον τρόπο λειτουργίας του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, ο οποίος τελικώς δε θα μετατραπεί σε τράπεζα, όπως επιθυμούσε η γαλλική κυβέρνηση.

Το EFSF θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης τόσο στις πρωτογενείς όσο και στις δευτερογενείς αγορές κρατικών τίτλων, μετά από έγκριση μίας ομάδας εργασίας του Eurogroup και κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του μηχανισμού.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα εξασφαλίζεται η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, ξεπερνώντας οποιασδήποτε γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορεί να καθυστερούσαν τη δράση του.

Διαβάστε επίσης

* Σύνοδος Κορυφής: Τέσσερις εκκρεμότητες ζητούν πειστικές απαντήσεις

* Παρουσίαση σχεδίου για Ελλάδα την Κυριακή – Ελπίδες για μικρό «κούρεμα»

* Η Ελλάδα θα διοικείται από την ΕΕ με αντάλλαγμα τη σωτηρία της - Εκχώρηση εξουσιών