A- A+
Νομοθετική πρωτοβουλία για τις ρυθμίσεις δανείων – Τι εννοούσε ο Βενιζέλος
Την πρόβλεψη συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών για τη ρύθμιση των δανείων που έχουν χορηγήσει σε δημόσιους υπαλλήλους ανακοίνωσε στη Βουλή ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας από 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την τακτοποίηση των δανείων για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ανακοίνωσε ότι ήλθε σε συμφωνία για το θέμα με τους τραπεζίτες.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι μετά από συνεννόηση που έκανε με τον κ. Β. Ράπανο, πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, «θα προστεθεί στο νομοσχέδιο και ρητά μια πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία, με προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, θα ρυθμίζονται τα θέματα που σχετίζονται με την διαδικασία εξυπηρέτησης και αποπληρωμής δανείων που έχουν λάβει πρόσωπα που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου».

Τι εννοεί ο ποιητής

Εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί καμία τράπεζα δια νόμου για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ρύθμισεις των δανείων που έχει χορηγήσει.

Ενδεχομένως στο νομοσχέδιο να προβλέπεται ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος (νέο μισθολόγιο, εφεδρεία) να διευκολύνονται από τις τράπεζες, με τη μείωση των δόσεών τους.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε και ο κ. Βενιζέλος, για το κάθε πρόσωπο θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και η συνολική περιουσιακή κατάσταση. «Αυτό θα προστεθεί και ρητά, ως ρύθμιση στο νομοσχέδιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δηλαδή δε θα αλλάξει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Οι τράπεζες θα εξακολουθούν να παρέχουν διευκολύνσεις στους πελάτες τους, ανάλογα με τις δυσκολίες που οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν.

Η τροπολογία που ήλθε στη Βουλή

Την Τετάρτη 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογία που προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών για τους εργαζομένους που θα μπουν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εργασιακής εφεδρείας, καθώς και σε όσους υφίστανται μειώσεις αποδοχών τουλάχιστον κατά 20% λόγω του ενιαίου μισθολογίου.

Πιο συγκεκριμένα προτείνονται οι ακόλουθες διευκολύνσεις:

Α) Περίοδος χάρητος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάρητος.

Β) Αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση.

Γ) Παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια.

Για τις ρυθμίσεις προτείνουν οι βουλευτές να εφαρμόζεται το επιτόκιο της σύμβασης.

Πώς μειώνονται οι δόσεις

Οι τράπεζες παρέχουν διάφορους τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να μειωθούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων. Βέβαια οι λύσεις αυτές έχουν κόστος για τους δανειολήπτες, οι οποίοι τελικώς καλούνται να πληρώσουν περισσότερους τόκους.

Το ακόλουθα παραδείγματα είναι ενδεικτικά των ωφελειών και των επιβαρύνσεων που συνεπάγονται οι παροχές των τραπεζών στην ανακύκλωση χρεών:

1. ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ

Νοικοκυριό έλαβε πριν 5 χρόνια στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, με διάρκεια 20 έτη. Η δόση του σήμερα με επιτόκιο 5%, ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο που χρωστάει στην τράπεζα φθάνει στα 125.000 ευρώ.

Το νοικοκυριό θέλει να μειώσει τη δόση του και επιλέγει τη μέθοδο της επιμήκυνσης της διάρκειας ως την πλήρη εξόφληση του δανείου. Αν επαναφέρει την αρχική διάρκειά του στα 20 χρόνια, η δόση πέφτει στα 825 ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθεί χαμηλότερα κατά 17%.

Ωστόσο, μέσα σε αυτή την έξτρα πενταετία, το νοικοκυριό θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον τόκους περί τα 20.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ κατ΄ έτος.

Αν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και ο δανειολήπτης θέλει να μειώσει περαιτέρω τη δόση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια σε 25 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η δόση θα πέσει κατά 30% στα 730 ευρώ.

Για τα δέκα αυτά χρόνια το νοικοκυριό θα πληρώσει επιπλέον τόκους ύψους 42.000 ευρώ ή 4.200 ευρώ κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για να επιμηκυνθεί η διάρκεια εξόφλησης αποτελεί η ολική αποπληρωμή του δανείου να έχει ολοκληρωθεί έως ότου ο δανειολήπτης φτάσει στα 70 – 75 έτη, ανάλογα με την πολιτική κάθε τράπεζας.

2. ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ

Εστω ότι ένα νοικοκυριό χρωστά στην τράπεζα 120.000 ευρώ για στεγαστικό δάνειο που λήγει σε 15 χρόνια, ενώ το επιτόκιό του φθάνει στο 4,5%. Η μηνιαία δόση ανέρχεται σήμερα σε 920 ευρώ.

Αν επιλεγεί η πληρωμή μόνο τόκων για ένα διάστημα, π.χ. τριών ετών, η δόση του δανείου για αυτά τα τρία έτη θα πέσει στα 450 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 50%.

Ωστόσο, μετά τα τρία αυτά χρόνια, το νοικοκυριό θα χρωστά εκ νέου 120.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει σε 12 χρόνια.

Δηλαδή η δόση του αμέσως μετά θα αυξηθεί στα 1.080 ευρώ και θα πληρώσει επιπλέον τόκους 16.200 ευρώ λόγω της καθυστέρησης εξόφλησης του δανείου.

3. ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ

Αν στο προηγούμενο παράδειγμα, το νοικοκυριό, αντί για την καταβολή μόνο των τόκων, επιλέξει να μην πληρώνει δόση, π.χ. για δύο χρόνια, οι τόκοι της περιόδου αυτής, συνολικού ύψους 10.800 ευρώ, θα κεφαλαιοποιηθούν και η νέα δόση μετά τη διετία θα φθάσει στα 1.100 ευρώ έναντι 920 ευρώ αρχικώς.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία επιπλέον επιβάρυνση σε τόκους που θα φθάσει τα 8.000 ευρώ συνολικά.