A- A+
Τελευταία (;) εβδομάδα με capital controls στις αναλήψεις μετρητών
Την πλήρη άρση των capital controls στις αναλήψεις μετρητών και για το παλαιό χρήμα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΤτΕ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να αρθούν τελείως οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι τις αρχές του 2019 εξαλειφθούν εντελώς τα capital controls.

Αυτό έχει ήδη γίνει για τα νέα μετρητά που κατατίθενται στις τράπεζες.

Πλήρης απελευθέρωση

Εάν προχωρήσει το υπουργείο σε αυτήν την αλλαγή, οι αναλήψεις θα απελευθερωθούν πλήρως, ανεξάρτητα από την προέλευση των χρημάτων και το χρόνο πίστωσής τους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται πως σήμερα, το μηνιαίο όριο αναλήψεων για το παλαιό χρήμα διαμορφώνεται στις 5.000 ευρώ, μετά την τελευταία εφετινή προσαρμογή.

Στους μήνες που έχει «τρέξει» το νέο όριο, δεν καταγράφηκε αύξηση τις αναλήψεις μετρητών, παρά το υπερδιπλασιασμό του σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές φαίνεται πως δεν ανησυχούν για την αύξηση του κινδύνου ρευστότητας για τον κλάδο, εάν προχωρήσουν σε μία τόσο φιλόδοξη κίνηση.

Οι κίνδυνοι πισωγυρίσματος

Βέβαια, εάν γίνει κάτι τέτοιο, στη συνέχεια δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών.

Κάθε αύξηση της ζήτησης για μετρητά, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του ρίσκου, πολιτικού ή οικονομικού, θα αποτελεί εν δυνάμει παράγοντα επαναφοράς των περιορισμών.

Κι αυτό είναι ένα σενάριο που δε θα ήθελε με τίποτε η Τράπεζα της Ελλάδος να επαληθευτεί, καθώς θεωρεί ότι το σοκ στους καταθέτες θα είναι μεγαλύτερο ακόμη και από την αρχική επιβολή των capital controls.

Τραπεζική πηγή πάντως σημείωνε με νόημα πως όλα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εκλογές, αλλά και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει ο πολιτικός. «Αν αρχίσουμε τις τρέλες, με μονομερείς ρίξεις με τους εταίρους μας και οι τελευταίοι αντιδράσουν ...άγαρμπα, τι θα συμβεί;» αναρωτιέται με νόημα.