A- A+
Προς νέα μείωση επιτοκίων στις προθεσμιακές - Ποιες αποδόσεις «κούρεψε» η Πειραιώς
Για νέες μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων ετοιμάζονται οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο φθινόπωρο, με στόχο να ρίξουν κι άλλο τα έξοδά τους για τόκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης θα κυμαίνονται από 5 έως και 15 μονάδες βάσης, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις που απολαμβάνουν οι αποταμιευτές.

Η κίνηση της Τρ. Πειραιώς

Ήδη από τις 18/9 η Τράπεζα Πειραιώς, σε μία κίνηση προάγγελο των μειώσεων που έρχονται, έκοψε κατά 5 μονάδες βάσης τα επιτόκια σε όλα τα προγράμματα, για ποσά από 100.000 ευρώ και άνω.

Πλέον οι αποδόσεις είναι ίδιες για ποσά κατάθεσης από 50.000 ευρώ και άνω στα προϊόντα ραφιού. Τα έτοιμα δηλαδή προγράμματα που διαθέτει.

Για να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών για τους καταθέτες, οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα προγράμματα επιβράβευσης καρτών.

Ρελάνς μέσω επιβράβευσης

Συγκεκριμένα, προσφέρουν σε επιλεγμένες εκδόσεις προθεσμιακών καταθέσεων και επιβράβευση σε είδος.

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι σε αντίθεση με τους τόκους που φορολογούνται με 15%, η ανταμοιβή σε πόντους ή ευρώ επιστροφής είναι καθαρή. Δεν φορολογείται.

Ως εκ τούτου, η τελική καθαρή απόδοση για τον καταθέτη είναι μεγαλύτερη, ακόμη κι αν το επιτόκιο είναι χαμηλότερο έως και 50%.

Με δεδομένη τη νέα μείωση στα επιτόκια, οι αποταμιευτές έχουν την ευκαιρία να «κλειδώσουν» σήμερα το επιτόκιό τους για έως και 12 μήνες.

Με τον τρόπο αυτό όταν θα υποχωρήσουν τα επιτόκια, τα χρήματά τους θα τοκίζονται με τις υψηλότερες σημερινές αποδόσεις.