A- A+
Οι 35 περιοχές με μείωση στον ΕΝΦΙΑ από 27% έως 50% έως το 2020 - Αναλυτικός πίνακας
Τα σενάρια μείωσης του ΕΝΦΙΑ, στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που θα ελαφρύνει το φόρο έως και 50% σε δύο χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ έκανε λόγο για μεσοσταθμική μείωση 30% για μικρές περιουσίες με το ποσοστό της ελάφρυνσης να φτάνει ακόμη και το 50%, με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν.

Η μείωση θα γίνει σε δύο δόσεις: Μία το 2019 και μία το 2020. Ταυτόχρονα, είπε πως θα αλλάξει η δομή του φόρου, με ελάφρυνση της «λαϊκής κατοικίας», και περισσότερο φόρο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ποιοι θα δουν μείωση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μείωση κατά 30% αναμένεται να δουν το 2019 περίπου 3,5 εκατ. πολίτες με μικρές περιουσίες.

Ειδικότερα, περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Από εκεί και πάνω, το ποσοστό μείωσης θα φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία.

Για το 2020 αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%.

Παραδείγματα

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περιοχές που σίγουρα θα δουν μείωση θα είναι οι εξής:

Σημειώνεται ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος.

Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.