A- A+
Σε 6 μήνες πουλήθηκε το 2018 το 1/3 των ακινήτων - Η ζήτηση μειώνει το χρόνο αναμονής
Την αναθέρμανση στην κτηματαγορά επιβεβαιώνει έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ελλάδας (ΕΠΠΑ), που δείχνει ότι τα ακίνητα πωλούνται πλέον πιο γρήγορα.

Αν και η πλειονότητα των πωλητών ακινήτων, περίπου το 68%, περιμένουν έως και 2 χρόνια για να φτάσουν σε συναλλαγή, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 1 στα 3 ακίνητα βρήκε αγοραστή μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες από τη στιγμή δημοσίευσης της σχετικής αγγελίας.

Ανεβαίνουν τα στεγαστικά

Ενθαρρυντικό στοιχείο σύμφωνα με την ίδια έρευνα είναι ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των αγοραστών που χρησιμοποιούν μετρητά για την αγορά ενός ακινήτου.

Σε δείγμα 138 συναλλαγών αγοραπωλησίας απ΄όλη την Ελλάδα, προκύπτει ότι το επίπεδο χρηματοδότησης από τις τράπεζες παραμένει χαμηλό, καθώς το 84% των συναλλαγών γίνεται τοις μετρητοίς.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν στο 93% στην προηγούμενη έρευνα της ΕΠΠΑ. Η μείωση αποδίδεται στην αύξηση, έστω και μικρή, του δανεισμού από τις τράπεζες.

Έλληνες οι περισσότεροι αγοραστές

Εξάλλου, με βάση την ίδια έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών που πωλούνται είναι παλαιές, οι αγοραστές είναι κυρίως Έλληνες.

Με βάση την έρευνα οι Έλληνες αποτελούν το 74,2% των αγοραστών κατοικιών.

Μεταξύ των αλλοδαπών, που αγόρασαν ακίνητα σε όλη την επικράτεια, πρώτη εθνικότητα σε συναλλαγές είναι οι Αλβανοί (με ποσοστό 7% επί των συνολικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων όσων έγιναν από ‘Ελληνες) και ακολουθούν οι Βούλγαροι με 6,3%.

Προτίμηση σε παλαιά ακίνητα

Από την άλλη πλευρά το 87,6% των ακινήτων που πουλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν από δεύτερο χέρι και μόλις το 12,4% κατοικήθηκαν για πρώτη φορά από τους αγοραστές.

Το 51,2% των ακινήτων που πουλήθηκαν χρειαζόταν λίγες τεχνικές παρεμβάσεις και το 48,8% εκτεταμένη ανακαίνιση, στοιχείο που δείχνει ότι η κατάσταση του ακινήτου δεν αποτελεί εμπόδιο, καθώς οι τιμές αγοράς είναι κάτω του κόστους κατασκευής.

Εξάλλου, πάνω από το 70% των συναλλαγών κινείται κάτω από τις 90.000 ευρώ, κάτι που συμπαρασύρει και το μέγεθος των αγορασμένων ακινήτων.

Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, είναι ότι μεγάλο το ποσοστό των αγοραστών είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Η ίδια κατηγορία έχει κάνει συναλλαγές άνω των 350.000 ευρώ και αυτό κάνει τις συναλλαγές αυτές πιο απαιτητικές σε επίπεδο παρεχόμενων μεσιτικών υπηρεσιών.