A- A+
ΠΟΜΙΔΑ: Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ των μεσαίων περιουσιών φέρνει η πρόταση Τσίπρα
Εφιαλτικές για τις μεσαίες ιδιοκτησίες χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες Τσίπρα για μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο για τις μικρές περιουσίες, η ΠΟΜΙΔΑ.

Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των ιδιοκτητών σημειώνει πως οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους της και κάνει λόγο για «νεκρανάσταση» του εφιαλτικού σεναρίου της ΔΕΘ του 2014 περί ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι θα πληγούν

Όπως εξηγεί η μείωση του φόρου κατά 30-50% δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υποστηρίζει ότι αυτή η κατηγορία ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών κατά έως και 70 ευρώ ετησίως.

Το χειρότερο όμως σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι ότι επανέρχεται το παράλογο και εφιαλτικό σενάριο της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ με εξαπλάσια δημοσιονομική απόδοση, χρεώνοντας ποσά που δεν θα υπάρχει ούτε τρόπος, αλλά ούτε και λόγος πλέον να καταβληθούν.

Αυτό, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ θα οδηγήσει σε εισπρακτικό «Βατερλώ», με αποτέλεσμα την ανάγκη επιβολής και νέων φόρων.

Η πρόταση ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει τις θέσεις της για αναγκαία μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ με στόχο την αποκατάσταση στοιχειώδους φορολογικής λογικής και αναπτυξιακής προοπτικής:

-Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου από τον ΕΝΦΙΑ στο 50% του σημερινού, σε μια τετραετία, κατά ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως

-«ΕRGA OMNES» μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όποια μείωση υιοθετηθεί, να είναι αληθινή και να αφορά εξ ίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης.

-Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και της σκανδαλώδους φοροασυλίας της εκτός σχεδίου γης.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ προανήγγειλε μεσοσταθμική μείωση 30% για μικρές περιουσίες με το ποσοστό της ελάφρυνσης να φτάνει ακόμη και το 50%, με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν.

Όπως είπε, η μείωση θα γίνει σε δύο δόσεις: Μία το 2019 και μία το 2020.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως θα αλλάξει η δομή του φόρου, με ελάφρυνση της «λαϊκής κατοικίας», και περισσότερο φόρο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.