A- A+
Ποιους φόρους και εισφορές είπε πως θα μειώσει ο Τσίπρας και πόσο - Τι θα γίνει με συντάξεις
Σημαντικές φοροελαφρύνσεις και μειώσεις στις εισφορές των επαγγελματιών προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, το Σάββατο το βράδυ.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί, ώστε να ελαφρυνθούν στρώματα της κοινωνίας που επλήγησαν στα χρόνια των μνημονίων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, που έχει ήδη νομοθετηθεί, τόνισε ότι θα εξηγήσει στους θεσμούς πως δεν υπάρχει ανάγκη να εφαρμοστεί το μέτρο και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος Οκτωβρίου.

Όλες οι παροχές

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τις ακόλουθες παροχές:

- ΕΝΦΙΑ: Μεσοσταθμική μείωση 30% για μικρές περιουσίες με το ποσοστό της ελάφρυνσης να φτάνει ακόμη και το 50%, με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν.

Η μείωση θα γίνει σε δύο δόσεις: Μία το 2019 και μία το 2020.

Ταυτόχρονα, είπε πως θα αλλάξει η δομή του φόρου, με ελάφρυνση της «λαϊκής κατοικίας», και περισσότερο φόρο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωσή τους από 1/1/2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ κατά 35%.

Ο συντελεστής υπολογισμού για τις εισφορές που αφορούν τη σύνταξη θα μειωθεί από το 20% στο 13,3%.

Αντίστοιχη μείωση 35% θα γίνει και για τους αγρότες.

Για τις εισφορές του 6,95% επί των κερδών που αφορούν τις παροχές υγείας δεν έγινε αναφορά.

- Φόρος επιχειρήσεων: Μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από 1/1/2019, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

- Εισφορές εργαζομένων: Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα έως 25 ετών, σε βάθος διετίας.

Κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/2020.

- ΦΠΑ: Αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, από 1/1/2021 με μείωσή τους σε μία δόση από 24% σε 22% για τον υψηλό συντελεστή και από 13% σε 12% για τον μικρό

- Τέλος επιτηδεύματος: Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ και ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/2019.

- Επιδότηση ενοικίου: Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με ποσά από 70 έως 200 ευρώ τη μήνα με εισοδηματικά κριτήρια για 300.000 οικογένειες.

- Προσλήψεις: 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και 4.500 μόνιμου προσωπικού για τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια Σχολεία.

- Κοινωνικό Μέρισμα: Μίλησε για πιθανή απόδοση μερίσματος φέτος, για το οποίο όμως είπε ότι «θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους».

- Αναδρομικοί μισθοί: Καταβολή αναδρομικών 1 δισ. ευρώ σε ενστόλους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς μέχρι το τέλος του έτους