A- A+
Σχέδιο για ρύθμιση οφειλών ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος σε 120 δόσεις
Πρόταση στους θεσμούς για την ενεργοποίηση ρύθμισης αποπληρωμής χρεών μισθωτών και συνταξιούχων σε έως και 120 δόσεις, θα υποβάλλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε αυτές της κατηγορίες φορολογούμενων να εντάξουν τα χρέη τους προς την εφορία σε μία ρύθμιση με διάρκεια αποπληρωμής έως και 10 έτη.

Έτσι, θα μπορεί πχ. ένα μισθωτός να εντάξει στη ρύθμιση τις οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ προηγούμενων ετών και να τις εξοφλήσει σε έως και 120 δόσεις.

Οι όροι της ρύθμισης

Σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο, που εκτιμάται ότι θα κινείται στην περιοχή του 5%.

Επιπλέον, θα προβλέπεται:

- Ελάχιστο ποσό για κάθε δόση 50 ευρώ

- «Κούρεμα» έως του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής

- Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα

Επιπλέον, για να διατηρήσει κάποιος τη ρύθμιση θα πρέπει να είναι ενήμερος στις τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Δηλαδή, να πληρώνει ή να ρυθμίζει με την Πάγια Ρύθμιση κάθε νέα οφειλή προς την εφορία. Σε διαφορετική περίπτωση θα χάνει τη ρύθμιση.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Σημειώνεται πάντως πως τα παραπάνω αποτελούν το σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος δεν έχει λάβει την έγκριση από τους θεσμούς.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει η πρόταση αυτή αποδεκτή, καθώς οι δανειστές κατά κανόνα δεν επιθυμούν τόσο γενικές ρυθμίσεις.

Σε περίπτωση λοιπόν απόρριψης του σχεδίου από την κυβέρνηση, θα έχει ενδιαφέρον τι θα πράξει η κυβέρνηση και αν θα προχωρήσει μονομερώς στην ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.