A- A+
Ο ΕΝΦΙΑ τρώει τις επιστροφές φόρου - Πότε και πως θα γίνουν οι συμψηφισμοί
Τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρου που δικαιούνται από τις φετινές δηλώσεις με τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να περιμένουν οι φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά.

Κι αυτό διότι πριν δουν το χρώμα του χρήματος, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε συμψηφισμό της συνολικής τους οφειλής για τον ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή που δικαιούνται.

Κατάθεση σε λογαριασμό

Οι πρώτοι συμψηφισμοί θα γίνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως και το τέλος του μήνα.

Εάν από την αφαίρεση αυτή περισσέψει κάτι, τότε το ποσό που δικαιούνται οι φορολογούμενοι θα τους κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην εφορία στο πλαίσιο της δήλωσης.

Το ποσό που θα απομείνει προς πληρωμή για τον ΕΝΦΙΑ, θα επιμεριστεί ξανά σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία τέλη Ιανουαρίου 2018.

Παραδείγματα

  • Φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 500 ευρώ και έχει συνολική οφειλή για ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ.

Τα 500 ευρώ θα αφαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ και το υπόλοιπο, 500 ευρώ, θα πρέπει να πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ

  • Φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 500 ευρώ και έχει συνολική οφειλή για ΕΝΦΙΑ 400 ευρώ.

Η οφειλή για τον ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου και ο φορολογούμενος θα αναμένει να λάβει επιστροφή φόρου 100 ευρώ.

  • Φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 500 ευρώ και έχει συνολική οφειλή για ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ.

Η επιστροφή θα «σβήσει» όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ και το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τον φορολογούμενο. Ούτε επιστροφή φόρου θα λάβει, ούτε θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ.