A- A+
Επιδότηση έως 35.000 ευρώ για έξοδα λειτουργίας νέων επιχειρήσεων
Δύο νέα προγράμματα επιδοτήσεων που απευθύνονται σε νέες επιχειρήσεις και σε παλαιές εταιρείες με προσωπικό 5 ατόμων και άνω παρουσιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

Πρόκειται για δράσεις που στοχεύουν να «ρίξουν» στην αγορά 72 εκατ. ευρώ, παρέχοντας 100% δημόσια χρηματοδότηση -χωρίς να απαιτείται δηλαδή ιδιωτική συμμετοχή.

Στόχος τους είναι η δημιουργία περισσότερων από 1.000 νέες επιχειρήσεις, η ενίσχυση υφισταμένων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους και η δημιουργία περισσότερων από 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Κάθε επιλέξιμη επιχείρηση μπορεί να ενισχυθεί με ποσό έως και 35.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο, συμπεριλαμβάνονται δύο δράσεις:

Κατεβάστε τον οδηγό του προγράμματος
1. Για νέες επιχειρήσεις. Η πρώτη δράση «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)», είναι συνολικού προϋπολογισμού 36 εκ ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των νέων επιχειρηματιών και των ανέργων.

Απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες που δημιούργησαν επιχείρηση μετά την 1/1/2011 και σε ανέργους που σκοπεύουν να δημιουργήσουν τώρα την δική τους επιχείρηση.

Η δράση έχει ποσοστό χρηματοδότησης 100% και επιλέξιμες δαπάνες προς χρηματοδότηση είναι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ), δαπάνες για σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, για κατάρτιση, για αγορά εξοπλισμού και πρώτων υλών, δαπάνες για την ίδρυση της επιχείρησης, την απόσβεση παγίων κ.α.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Η δράση χρηματοδοτεί επιπλέον την δημιουργία νέας θέσης εργασίας με ποσό 15.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η θέση εργασίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες.

Κατεβάστε τον οδηγό του προγράμματος
2. Για επιχειρήσεις με 5 εργαζόμενους και άνω. Η δεύτερη δράση «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας».

Είναι συνολικού προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ και στοχεύει στη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης με στόχο τη στήριξη και ενίσχυσή τους στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η οικονομική κρίση.

Η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2011 και απασχολούν από 5 εργαζομένους και πάνω.

Το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 100% και επιλέξιμες δαπάνες είναι αυτές που αφορούν τις δράσεις κατάρτισης, κόστη της επιχείρησης που σχετίζονται με τις δράσεις κατάρτισης, δαπάνες συμβουλευτικής για την σύνταξη «Ολοκληρωμένου Σχεδίου παρέμβασης» της Επιχείρησης και του Ανθρώπινου Δυναμικού της, καθώς και το επίδομα κατάρτισης που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης για τον κάθε εργαζόμενο.

Μέσα από αυτή τη δράση ενισχύονται ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης με επιλέξιμο προϋπολογισμό έως 20.000 ευρώ.

Επίσης, η δράση χρηματοδοτεί την επιλέξιμη επιχείρηση με 15.000 ευρώ επιπλέον σε περίπτωση που το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας με την προϋπόθεση ότι αυτή θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες.

Τι χρηματοδοτείται από τα προγράμματα

Δράση 1 - Κατηγορίες Επιλέξιμων Δαπάνων και μέγιστο επιστρεπτό ποσοστό ανα κατηγορία:

  • Ενοίκια έως 50%
  • Λογαριαμοί ΔΕΚΟ έως 40%
  • Δαπάνες Ίδρυσης της Επιχείρησης 10%
  • Δαπάνες παροχής υπηρεσιών (Νομική και Λογιστική Υποστήριξη) έως 10%
  • Δαπάνες Σύνταξης Επιχειρηματικού Σχεδίου έως 5%
  • Δαπάνες Κατάρτισης έως 20%
  • Αποσβέσεις Παγίων έως 5%
  • Δαπάνες Αγοράς εξοπλισμού / πρώτων υλών και ενδιάμεσων προιόντων έως 10%
  • Νέα Θέση Εργασίας (1 ΕΜΕ) έως 15.000 €

Τα επιχειρηματικά σχέδια που αθα ενισχυθούν από τη Δράση 1 θα πρέπει να έχουν κατώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη) 10.000€ και ανώτατο 20.000 €.

Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας/νέων θέσης/θέσεων εργασίας ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 35.000 € (Δημόσια Δαπάνη).

Δράση 2

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη Δράση 2 υποχρεούνται να υλοποιήσουν και τις δύο κατωτέρω ενέργειες:

Α) Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες Συμβούλου προσαρμογής, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην επιχείρηση για θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας ή προσωπικού, κ.α.

Β) Ενέργειες κατάρτισης: κατάρτιση / επανακατάρτιση του προσωπικού, κατάρτιση συνδυασμένη με εργασία ή εκ περιτροπής εργασία και κατάρτιση.

Επικουρικά των ανωτέρω ενεργειών και στα πλαίσια του προτεινόμενου ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης, μπορεί να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέας/ων θέσης/εων εργασίας (1 ΕΜΕ) και διατήρησή τους τουλάχιστον για (12) μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης.

Κατά τη διαμόρφωση του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού από την επιχείρηση, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των προβλεπόμενων δαπανών με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

1. Υπηρεσίες Συμβούλων
2. Ενέργειες Κατάρτισης
3. Δημιουργία Νέας/ων Θέσης/εων εργασίας

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύονται ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης με ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη) 20.000€.

Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας/νέων θέσης/θέσεων εργασίας ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 35.000 € (Δημόσια Δαπάνη).

Ηλεκτρονική υποβολή, χωρίς δικαιολογητικά

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα, και για τις δύο δράσεις, μπορούν να υποβάλλονται από την 15η Νοεμβρίου 2011 έως την 15 Ιανουαρίου 2012, οπότε και ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων για άμεση εκταμίευση.

Η υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών απαιτείται μετά την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα.

Πληροφορίες στους Δικτυακούς Τόπους:

www.antagonistikotita.gr,
www.espa.gr,
www.efepae.gr,
www.startupgreece.gov.gr