A- A+
Τελευταία ευκαιρία για φθηνά ακίνητα στην Αθήνα - Οι διαφορές με την Ευρώπη
Σημαντικές ευκαιρίες στην εγχώρια κτηματαγορά εντοπίζει η Global Property Guide, που παρακολουθεί τις τιμές των ακινήτων σε επιλεγμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την τελευταία της μελέτη, η αγορά ακινήτων στην Αθήνα είναι από τις φθηνότερες πανευρωπαϊκά, καθώς με τις πώλησης στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. είναι σημαντικά φθηνότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα είναι περίπου δύο φορές φθηνότερη σε σύγκριση με τη Λισαβόνα, τρεις φορές πιο φθηνή σε σύγκριση με τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και το Βερολίνο, τέσσερις φορές φθηνότερη από τη Βιέννη και σχεδόν επτά φορές φθηνότερη από το Παρίσι.

Πτώση τιμών 44%

Η ανάλυση στηρίζεται σε στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία στα τέλη του 2017 η αγορά κατοικίας στην Αθήνα ήταν κατά 44% φθηνότερη σε σύγκριση με τα ανώτατα επίπεδα του 2008.

Η πτώση ωστόσο τους τελευταίους μήνες επιβραδύνεται. Συγκεκριμένα, σε τριμηνιαία βάση, η μείωση των τιμών έχει σταματήσει, σημειώνοντας ακόμη και αύξηση σε ορισμένες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Το 2017 ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στην Αθήνα αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, ενώ το ίδιο διάστημα ο αριθμός των συναλλαγών στην πόλη αυξήθηκε κατά 18%.

Airbnb και Golden Visa

Επιπλέον, η κτηματαγορά της Αθήνας προσελκύει αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με την Global Property Guide, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον τουρισμό.

Παράλληλα, η αγορά των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων κατοικιών είναι μια αγορά που προσφέρει υψηλές αποδόσεις και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το Euromonitor International η ελληνική πρωτεύουσα είναι η πόλη με το δεύτερο ταχύτερο ποσοστό αύξησης ως προς τον αριθμό των τουριστών στην Ευρώπη (η πρώτη είναι το Ηράκλειο).

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που κινητοποιεί την αγορά είναι το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», με τα νούμερα να βαίνουν αυξανόμενα.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 2.300 επενδυτές έκαναν χρήση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», που παρέχει άδειες παραμονής από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.