A- A+
Υπεδιπλασιάστηκαν οι χρήστες του e-banking από τo 2014 - Δεκαπλασιασμός στο m-banking
Στον υπερδιπλασιασμό των ενεργών χρηστών του e-banking οδήγησε η επιβολή των capital controls το 2015, που ανάγκασε χιλιάδες πελάτες των τραπεζών να ανοίξουν λογαριασμό.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, εικόνα εξάπλωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-2017 παρουσιάζουν η ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking), η τραπεζική με κινητό μέσο (mobile banking) και οι εντολές άμεσης χρέωσης.

Αυξήθηκαν οι «ενεργοί χρήστες»

Με βάση τα ίδια αναλυτικά μηνιαία στοιχεία από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ, παρατηρήθηκε μία ραγδαία αύξηση του αριθμού ενεργών χρηστών mobile banking, η οποία μάλιστα επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του 2017.

«Ενεργός» θεωρείται ο πελάτης της τράπεζας ο οποίος έκανε χρήση της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας τουλάχιστον μία φορά τον συγκεκριμένο μήνα.

Με βάση τα αναλυτικά μηνιαία στοιχεία από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ, φαίνεται ότι ο αριθμός ενεργών χρηστών ηλεκτρονικής τραπεζικής αυξήθηκε σωρευτικά κατά 2,5 φορές την περίοδο 2014-2017.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης το 2016 και το 2017 ήταν πιο αργός από αυτόν στο 1ο έτος των capital controls.

Καλπάζει το mobile banking

Συγκεκριμένα, ο αριθμός χρηστών mobile banking δεκαπλασιάστηκε την περίοδο 2014-2017, αν και ξεκινώντας από αρκετά χαμηλή βάση

Ο ρυθμός αύξησης των χρηστών το 2016 και το 2017 ήταν ταχύτερος από αυτόν στο 1ο έτος των capital controls.

Στην εκθετική αύξηση στον αριθμό ενεργών χρηστών mobile banking συνεισφέρει και η αυξανόμενη εξάπλωση και εξοικείωση με κινητές συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο (smartphones).

Τι συναλλαγές γίνονται

Ως προς την εξέλιξη της χρήσης εντολών άμεσης χρέωσης, μεταφορών πίστωσης και επιταγών, ξεχωρίζουν δύο βασικές τάσεις:

(α) ο αριθμός των εντολών άμεσης χρέωσης και των μεταφορών πίστωσης αυξήθηκε κατά το ήμισυ μεταξύ 2014 και 2016,

(β) η αξία των εντολών άμεσης χρέωσης αυξήθηκε σε σχέση με το 2014, σε αντίθεση με τις μεταφορές πίστωσης και τις επιταγές που έχουν μειωθεί από το 2014.