A- A+
Ποιοι χρησιμοποιούν πιο πολύ τις κάρτες τους στην Ελλάδα - Έρευνα ΙΟΒΕ
Συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού είναι περισσότερο ενεργές στη χρήση των καρτών τους, ενώ διαφορές καταγράφονται μεταξύ αστικών κέντρων και επαρχίας.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική χρήση καρτών ως ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει 14,8 π.μ. χαμηλότερη από τον μ.ο. της ΕΕ, διαμορφούμενη στα επίπεδα του 20%.

Δηλαδή οι κάτοχοι καρτών πραγματοποιούν το 20% των αγορών τους κάνοντας χρήσης πλαστικού χρήματος.

Που καταγράφηκε η αύξηση

Η αύξηση μεριδίου χρήσης καρτών ήταν αισθητή κυρίως σε κλάδους «χαμηλού» ρίσκου φοροδιαφυγής όπως σουπερμάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, φαρμακεία, αλλά και σε ορισμένες συναλλαγές με «ρίσκο» φοροδιαφυγής, όπως αυτές ορίζονται στη βάση κινήτρων και υποθέσεων εργασίας.

Ωστόσο, το συνολικό επίπεδο χρήσης καρτών σε συναλλαγές με «ρίσκο» φοροδιαφυγής καταγράφεται σημαντικά χαμηλότερο του μεριδίου των κλάδων αυτών στην ιδιωτική κατανάλωση.

Αντίστοιχη ετερογένεια παρουσιάζει η γεωγραφική εξάπλωση της χρήσης καρτών. Παρόλο που την περίοδο 2015-2017 παρατηρήθηκε αισθητά μεγαλύτερη αύξηση χρήσης καρτών πληρωμής στην περιφέρεια της χώρας, σε σχέση με τα αστικά κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, το επίπεδο χρήσης καρτών πληρωμής σε περιοχές εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής παραμένει μικρό συγκριτικά με το μερίδιο των αντίστοιχων περιοχών στο ΑΕΠ.

Οι πιο ...ηλεκτρονικές ηλικίες

Ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χρήσης καρτών πληρωμής, παρατηρείται μειωμένη χρήση καρτών στους εργασιακά μη ενεργούς και στους ανέργους.

Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να έχουν υιοθετήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις κάρτες για τις συναλλαγές τους.

Ως προς την ηλικία, η μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης καρτών παρατηρείται στις ηλικίες 35-54 ετών ωστόσο, η μέση μηνιαία δαπάνη είναι υψηλότερη στα άτομα της ηλικίας 55-64 ετών λόγω της μεγαλύτερης μέσης αξίας συναλλαγών.

Προτάσεις για αύξηση της χρήσης

Η μελέτη του ΙΟΒΕ καταλήγει με μια σειρά προτάσεων - μέτρων πολιτικής, με κατεύθυνση τη στόχευση της διείσδυσης καρτών σε κλάδους μέτριου και υψηλού ρίσκου φοροδιαφυγής, καθώς και σε περιοχές με χαμηλή χρήση.

Τα μέτρα αυτά συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Επιστροφή στον καταναλωτή ενός ποσοστού επί της αξίας αγοράς σε στοχευμένες συναλλαγές με μέτριο και υψηλό ρίσκο
  • Εισαγωγή διακριτής λοταρίας ή επιστροφή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης καρτών
  • Ταχεία συγκρότηση του μητρώου επαγγελματικών λογαριασμών