A- A+
Προθεσμιακές: Νέος κύκλος αναπροσαρμογής στα επιτόκια, αλλά με ...εκπλήξεις
Ξεκίνησε από τις τράπεζες νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων, προσγειώνοντας τις ετησιοποιημένες μικτές αποδόσεις στα επίπεδα του 0,50% και χαμηλότερα.

Πρόκειται για προγραμματισμένη περικοπή των επιτοκίων, η οποία τελούσε υπό αναμονή, ως ότου ολοκληρωνόντουσαν τα stress tests στα οποία συμμετείχαν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι.

Ήδη Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς προχώρησαν στις αναπροσαρμογή των δελτίων τους στις προθεσμιακές καταθέσεις και αναμένεται να ακολουθήσουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι περικοπές στα επιτόκια, φτάνουν τις 5 μονάδες βάσεις, ωστόσο υπάρχουν και μειώσεις της τάξης των 10 μονάδων.

Αποτέλεσμα η ελάχιστη απόδοση να διαμορφώνεται πλέον στο 0,15% και η μέγιστη στο 0,50%.

Πριμ στις καταθέσεις 6μήνου

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο νέος κύκλος αλλαγών δεν περιελάμβανε μόνο μειώσεις, αλλά και αυξήσεις στις αποδόσεις.

Την τακτική αυτή ακολούθησε η Alpha Bank, η οποία προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων σε ορισμένα προϊόντα της 6μηνης διάρκειας, για ποσά της τάξης των 50.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε μικρότερη των 5 μονάδων μείωση σε ορισμένες εκδόσεις προθεσμιακών της λογαριασμών.

Η τακτική

Η συγκράτηση των περικοπών σε ορισμένα προγράμματα ή και οι αυξήσεις σε συγκεκριμένες κλίμακες ποσών και διάρκειες, δείχνει τη στρατηγική των τραπεζών για ενίσχυση των υπολοίπων στους λογαριασμούς προθεσμίας τα επόμενα τρίμηνα.

Για το λόγο αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις πριμοδοτούνται οι εκδόσεις 6μηνης διάρκειας και άνω, ενώ στις πιο βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές τα επιτόκια είναι χαμηλότερα.

Επιπλέον, οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν υψηλότερα επιτόκια όταν οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη της κατάθεσης και δεν προβλέπεται η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή ανά τακτά χρονιά διαστήματα.

Στόχος τους είναι να αυξήσουν τη μέση διάρκεια των λογαριασμών καταθέσεων, ώστε να έχουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα τα χρήματα του πελάτη στους λογαριασμούς τους.