A- A+
Καταθέσεις 3,5 δισ. ευρώ επέστρεψαν από το εξωτερικό σε 1,5 χρόνο
Στήριξη στη ρευστότητα των τραπεζών παρείχαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο οι καταθέσεις Ελλήνων που επέστρεψαν από το εξωτερικό με προορισμό τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και Απριλίου 2018, σημειώθηκε επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα μας από επιχειρήσεις νοικοκυριά, συνολικού ύψους 3,50 δισ. ευρώ:

  • 1,7 δισ. ευρώ από αμοιβαία κεφάλαια
  • 1,8 δισ. ευρώ από καταθέσεις

Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα (δηλ. των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων), αυξήθηκαν συνολικά κατά 5,7 δισεκ. ευρώ (ή κατά 4,8%), καταγράφοντας σημαντική επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού ανόδου τους

Αύξηση των προθεσμιακών

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις μίας ημέρας των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οι οποίες αποτελούν την πιο εύκολα ρευστοποιήσιμη μορφή καταθέσεων και συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα, συνέχισαν να αυξάνονται με σταδιακά επιταχυνόμενο ρυθμό.

Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις προθεσμίας, που εξυπηρετούν επενδυτικούς σκοπούς σε ένα περιβάλλον όπου οι δυνατότητες τοποθετήσεων σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό είναι περιορισμένες, συνέχισαν επίσης να ενισχύονται με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Η ανάκαμψη των καταθέσεων προθεσμίας υποδηλώνει, σύμφωνα με την ΤτΕ, σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Είναι δε, συνεπής με το γεγονός ότι οι εγχώριες καταθέσεις προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε σύγκριση με ανάλογες τοποθετήσεις στο εξωτερικό, ενώ η ανάκαμψη αυτή ενισχύθηκε παράλληλα από κατάλληλες τροποποιήσεις του πλέγματος των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα.

Μείωση των μετρητών σε κυκλοφορία

Η ανάκαμψη της οικονομίας, η επέκτασης της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά και η εισροή τραπεζογραμματίων από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας, είχαν ως συνέπεια να συνεχιστεί η πτωτική πορεία της εκτιμώμενης νομισματικής κυκλοφορίας ως ποσοστού της ποσότητας χρήματος με την ευρεία έννοια (Μ3).

Ειδικότερα, το ποσοστό αυτό υποχώρησε σε 19% τον Απρίλιο του 2018 από 24% το Δεκέμβριο του 2016.

Παραμένει ωστόσο σημαντικά υψηλότερο από εκείνο της περιόδου 2003-2009 πριν από την εκδήλωση της ελληνικής κρίσης (7%).

Διαβάστε επίσης

* Καταθέσεις 32,9 δισ. ευρώ βρίσκονται εντός Ελλάδος, αλλά εκτός τραπεζών

* Σε υψηλό 3 ετών οι καταθέσεις - Ανεβαίνει η ζήτηση για προθεσμιακές