A- A+
Σε υψηλό 3 ετών οι καταθέσεις - Ανεβαίνει η ζήτηση για προθεσμιακές
Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2015 διαμορφώθηκαν τα υπόλοιπα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον περασμένο μήνα, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ξεκίνησε το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος Μαΐου τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 128,06 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,08 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, με τις καταθέσεις να επανέρχονται εκεί που βρίσκονταν περίπου 1 μήνα πριν την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Το Μάιο συμπληρώθηκαν τέσσερις συνεχείς μήνες ανόδου των μεγεθών και επτά τους τελευταίους οκτώ μήνες, λόγω της υποχώρησής τους τον Ιανουάριο.

Από τα τέλη εκείνου του μήνα, οι καθαρές εισροές έχουν διαμορφωθεί στα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ διεύρυνση του ανοδικού σερί αναμένεται τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν επίσης πολύ καλός μήνας για τις καταθέσεις.

Στροφή στις προθεσμιακές

Ενθαρρυντική για τις τράπεζες είναι η συνεχιζόμενη για 11 μήνες ενίσχυση των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν κατά 453 εκατ. ευρώ το Μάιο.

Από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Μαΐου, οι καθαρές εισροές στους λογαριασμούς προθεσμίας έχουν φτάσει τα 1,03 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο οι καταθέσεις σε προϊόντα ανοιχτής ζήτησης έχουν μειωθεί κατά 200 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί προθεσμίας τροφοδοτήθηκαν με νέο χρήμα, που προήλθε κατά κύριο λόγο από καταθέσεις μετρητών.

Βάζουν το νέο χρήμα

Η ανακούφιση μετά την επιτυχία των τραπεζών στα stress tests, σε συνδυασμό με το τέλος των μνημονίων και τη συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έχει αυξήσει τη ζήτηση για προϊόντα προκαθορισμένης διάρκειας.

Σημειώνεται ότι ειδικά στο νέο χρήμα οι τράπεζες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια και ανταμοιβή σε είδος μέσω της σύνδεσής τους με τα προγράμματα επιβράβευσης καρτών.

Με τον τρόπο αυτό η καθαρή απόδοση για τους καταθέτες μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 1% έναντι μόλις 0,50% που ισχύει κατά μέσο όρο για τα κλασικά προγράμματα της κατηγορίας.

Διαβάστε επίσης

* Το «κόλπο» για να αυξήσετε την καθαρή απόδοση στις προθεσμιακές με επιβράβευση σε είδος