A- A+
«Χτίστε» τη δική σας περιουσία με τα καλάθια επενδύσεων των τραπεζών - Αναλυτικός οδηγός
Πρόσβαση στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές με ελαχιστοποίηση του ρίσκου και δυνατότητα υψηλών αποδόσεων, προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των επενδυτικών τους υπηρεσιών.

Με τα επιτόκια στην Ελλάδα να έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, σε επίπεδα που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν το 0,60%, η αναζήτηση εναλλακτικών μορφών επένδυσης καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Επενδυτική συμβουλευτική για όλους

Μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες, δίνετε η δυνατότητα ακόμη και σε όσους διαθέτουν πολύ λίγα κεφάλαια, να ξεκινήσουν το χτίσιμο ενός χαρτοφυλακίου.

Η πληθώρα των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαθέτουν οι τράπεζες σε συνεργασία με τις θυγατρικές τους παρέχουν πλήθος επιλογών στους πελάτες τους, ανάλογα με το επενδυτικό τους προφίλ.

Σε κάθε τράπεζα ένας εξειδικευμένος σύμβουλος σας βοηθά να επιλέξετε τα προϊόντα και την επενδυτική στρατηγική που σας ταιριάζει, χωρίς κανένα κόστος.

Οι υπηρεσίες ανά τράπεζα

Υπάρχει πολύ μεγάλη ευελιξία ως προς το ποσό και το ύψος της συστηματικής αποταμίευσης, γεγονός που παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής υψηλής προστιθέμενης αξίας, ακόμη και για πολύ μικρά ...πορτοφόλια.

Αναλυτικότερα, οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά προσφέρουν τις ακόλουθες υπηρεσίες / προγράμματα:

  • Alpha Bank - Alpha Δημιουργώ

Προσφέρει το Πλάνο Ανάπτυξης Κεφαλαίου "Alpha Δημιουργώ", το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξετε σταδιακά κεφάλαιο, χτίζοντας από τώρα για το μέλλον.

Tο Alpha Δημιουργώ είναι ένα σύγχρονο πρόγραμμα που επενδύει έξυπνα και τακτικά τα χρήματά σας σε Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια και που μπορεί να προσαρμόζεται, εφόσον το επιθυμείτε, στις μεταβαλλόμενες ανάγκες σας, εύκολα.

Ενεργοποιήστε σήμερα το πρόγραμμα "Alpha Δημιουργώ" εύκολα, με μία κίνηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία πάγια εντολή από το λογαριασμό καταθέσεώς σας στην Alpha Bank.

Ξεκινώντας από 50 ευρώ ανά τακτική συμμετοχή, στοχεύετε σε υψηλές αποδόσεις αποκτώντας πρόσβαση στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε:

  • Να μειώνετε τον επενδυτικό κίνδυνο μέσω των τακτικών συμμετοχών σε διαφορετικά επίπεδα τιμών της αγοράς
  • Να επιτύχετε μακροχρόνια πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις.

Δείτε πόσο μπορεί να αξίζουν τακτικές συμμετοχές των 100 ευρώ τον μήνα σε 10, 15 ή 25 χρόνια από σήμερα αν ξεκινήσετε με αρχικό κεφάλαιο 3.000 ευρώ:


  • Eurobank - Masterplan

Με το επενδυτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα Masterplan χτίζετε σταδιακά το κεφάλαιό σας, επενδύοντας σε αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Επιλέγετε το ποσό της επένδυσης, το οποίο μπορεί να ξεκινά από τα 60 ευρώ και κάθε πότε θέλετε να καταβάλλεται. Δεν επιβαρύνεστε με προμήθεια συμμετοχής και εξαγοράς.

Με το Masterplan δημιουργείτε το κεφάλαιό σας σταδιακά. Επενδύετε σε GF αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Δημιουργείτε το επενδυτικό κεφάλαιό σας σταδιακά, επενδύοντας σε αμοιβαία κεφάλαια. Συγκεντρώνετε ένα εφάπαξ ποσό για τα χρόνια της σύνταξης, τις σπουδές των παιδιών σας ή άλλες μελλοντικές ανάγκες σας.

Με τη μακροχρόνια και σταδιακή επένδυση δεν επιβαρύνετε σημαντικά τον καθημερινό οικογενειακό προϋπολογισμό σας.

Επιπλέον, μπορείτε να εξασφαλίσετε καλύτερη απόδοση, επειδή:

  • Επενδύετε σε διαφορετικά επίπεδα τιμών. Επομένως, το μέσο κόστος κτήσης σας στα αμοιβαία κεφάλαια είναι χαμηλότερο.
  • Επωφελείστε από την επαγγελματική διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων που επιλέγετε και τη συνεπή επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Το επενδυτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα Masterplan προσαρμόζεται στις ανάγκες σας. Επιλέγετε:

  • Το ποσό που θέλετε να επενδύετε.
  • Εάν θα καταβάλλεται κάθε 1, 2 ή 3 μήνες και σε ποια ημερομηνία.
  • Την ημερομηνία έναρξης και λήξης της επένδυσής σας.
  • Τα αμοιβαία κεφάλαια που ταιριάζουν στο επενδυτικό προφίλ σας.

  • Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει μία ευρεία γκάμα επιλογών σε αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία σας βοηθά να επιλέξετε. Δείτε όλα τα Α/Κ

Παράλληλα, προσφέρει το προϊόν Πειραιώς Μέγας, με ελάχιστο επενδυόμενο ποσό τις 10.000 ευρώ, που συνδυάζει υψηλότοκες προθεσμιακές καταθέσεις και επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια. Δείτε εδώ τους συνδυασμούς

Τέλος για τους personal banking πελάτες με διαθέσιμα άνω των 60.000 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει την υπηρεσία Piraeus Multi Selection Funds.

Με αυτήν θέτετε στόχους και καθορίζετε το κεφάλαιο που θα χρειαστεί για να τους πετύχετε.

Αν στοχεύετε σε υψηλότερο εισόδημα μέσα από μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις σημαντικότερες παγκόσμιες Κεφαλαιοαγορές ή στην Ελληνική μέσω σημαντικής διασποράς των κεφαλαίων σας με χαμηλό αρχικό κεφάλαιο επένδυσης και δυνατότητα έκτακτων καταβολών, τα Piraeus Multi Selection Funds είναι η λύση που σας ταιριάζει.

Επιλέξτε την κατανομή Αμοιβαίων Κεφαλαίων Piraeus Multi Selections Global ή Greece ανάλογα με:

α) την κατηγορία επένδυσης που επιθυμείτε,
β) την γεωγραφική ζώνη και
γ) το χρόνο επένδυσης που διαθέτετε.

Αποκτήστε πρόσβαση στους καλύτερους Επενδυτικούς Οίκους και τα προϊόντα που επιλέχτηκαν για εσάς χρησιμοποιώντας τις εξειδικευμένες τεχνικές αξιολόγησης και ανάλυσης των αγορών της Μονάδας Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας.

Προστατευτείτε από τις διακυμάνσεις των αγορών μέσα από τον μηχανισμό τακτικής αναπροσαρμογής του χαρτοφυλακίου σας.

Ανακτήστε μέρος ή και το σύνολο των επενδυμένων κεφαλαίων σας, όποτε εσείς το επιθυμείτε Παρακολουθήστε εύκολα και γρήγορα την πορεία της επένδυσής σας καθημερινά μέσω του Προσωπικού σας Συνεργάτη, της Winbank ή/& μέσω των 6μηνιαίων statement της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.


  • Εθνική Τράπεζα - Αμοιβαία κεφάλαια

Η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ, θυγατρική του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας με πολύχρονη εμπειρία στη διαχείριση κεφαλαίων, σας προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα Αμοιβαίων Κεφαλαίων για μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδυτικές σας επιλογές.

Σας προσφέρουν τη δυνατότητα να επενδύσετε τόσο στην εγχώρια όσο και στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Απευθυνθείτε στα εξειδικευμένα Στελέχη των Καταστημάτων της τράπεζας, ενημερωθείτε για τα Αμοιβαία Κεφάλαια, και δημιουργήστε το προσωπικό σας επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, ανάλογα με:

  • το επενδυτικό σας προφίλ (επενδυτικοί στόχοι, ανάγκες, επιθυμητός χρονικός ορίζοντας επένδυσης κ.λπ.) και
  • τις εξελίξεις στις αγορές.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια ΔΗΛΟΣ καλύπτουν όλες τις κατηγορίες επενδύσεων και προσφέρουν ευελιξία στις επιλογές σας ανάλογα με τους επενδυτικούς σας στόχους.

Διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Μετοχικά Εσωτερικού/Εξωτερικού
  • Μικτά Εσωτερικού/Εξωτερικού
  • Ομολογιακά και ομολογιακά εσωτερικού/εξωτερικού
  • Διαχείρισης Διαθεσίμων
  • Fund of funds

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις επενδύσεις σας σε Αμοιβαία Κεφάλαια μεταξύ άλλων, μέσω των υπηρεσιών i-bank Internet Banking.


  • HSBC - SELECT

Με την σειρά αμοιβαίων κεφαλαίων HSBC Select, μπορείτε να επωφεληθείτε από τον υψηλό βαθμό διαφοροποίησης καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια επενδύουν σε μετοχές και τίτλους σταθερού εισοδήματος, τόσο σε αναπτυγμένες με euro bias όσο και σε αναδυόμενες αγορές.

Ταυτόχρονα, επωφελείστε της δυναμικής διαχείρισης των χαρτοφυλακίων από την εξειδικευμένη ομάδα της HSBC.

Έτσι, έχετε δυνατότητα πρόσβασης στην επενδυτική λύση που ταιριάζει στο επενδυτικό προφίλ σας χάρη στα πέντε διαθέσιμα χαρτοφυλάκια:

  • HSBC Select Moderate

- Μέση Κατανομή: 20% Μετοχές
- Διευρυμένο όριο κατανομής: μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια: έως 25% · ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς: έως 90% · διαφοροποιημένα αμοιβαία κεφάλαια: έως 20%.
- Ελάχιστη επενδυτική περίοδος: 3 έτη

  • HSBC Select Balanced

- Μέση κατανομή: 50% μετοχές
- Διευρυμένο όριο κατανομής: μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια: από 35% (ελάχιστο) έως 65% · ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς: έως 65% · διαφοροποιημένα αμοιβαία κεφάλαια: έως 20%.
- Ελάχιστη επενδυτική περίοδος: 5 έτη

  • HSBC Select Dynamic

- Μέση κατανομή: 70% μετοχές
- Διευρυμένο όριο κατανομής: μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια: από 50% (ελάχιστο) έως 80% · ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς: έως 50% · διαφοροποιημένα αμοιβαία κεφάλαια: έως 20%.
- Ελάχιστη επενδυτική περίοδος: 5 έτη

  • HSBC Select Equity

- Μέση κατανομή: 95% μετοχές
- Διευρυμένο όριο κατανομής: μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια: από 85% (ελάχιστο) έως 110% · ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς: έως 15% · διαφοροποιημένα αμοιβαία κεφάλαια: έως 15%.
- Ελάχιστη επενδυτική περίοδος: 5 έτη

  • HSBC Select Flexible

- Κατανομή: Ευέλικτη
- Διευρυμένο όριο κατανομής: μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια: από 20% έως 80% · ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς: έως 80% · διαφοροποιημένα αμοιβαία κεφάλαια: έως 20%.
- Ελάχιστη επενδυτική περίοδος: 5 έτη

Επενδυτική διαδικασία τριών σταδίων

Η επενδυτική διαδικασία αποτελείται από τρία στάδια: στρατηγικής κατανομής, τακτικής κατανομής και δομής και σύνθεσης χαρτοφυλακίων.

1. Στρατηγική κατανομή σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο – Τριμηνιαία επισκόπηση

  • Απαρτίζεται από κατηγορίες επενδύσεων που παρέχουν τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις.
  • Οι κατανομές προσαρμόζονται στο προφίλ κινδύνου των επενδυτών.
  • Δυναμική κατανομή που αντιδρά στις μεταβολές των αγορών.

2. Τακτική κατανομή σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο – Εβδομαδιαία επισκόπηση

  • Με βάση τις αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές των διαχειριστών των αμοιβαίων κεφαλαίων όσον αφορά στις διάφορες κατηγορίες επενδύσεων, γεωγραφικές ζώνες και νομίσματα.
  • Δυνατότητα ανταπόκρισης και ευελιξία προκειμένου να αξιοποιούνται οι ανεπάρκειες και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά.
  • Βελτιστοποίηση της παγκόσμιας έκθεσης σε βραχυπρόθεσμες συνθήκες αγοράς.

3. Δομή και σύνθεση χαρτοφυλακίων – Εβδομαδιαία επισκόπηση

  • Επιλογή επενδυτικών σχημάτων που αντικατοπτρίζουν τη μακροπρόθεσμη θεώρηση των διαχειριστών των αμοιβαίων κεφαλαίων.
  • Η διαφάνεια, η διακυβέρνηση και οι συναφείς δαπάνες αποτελούν βασικά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη.
  • Επιλογή με βάση την ικανότητα δημιουργίας εύρωστης και τακτικής απόδοσης σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο

  • Attica Bank - Attica Wealth Management

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια (ΟΣΕΚΑ) της Attica Wealth Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., προσφέρουν ποικιλία εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών που ικανοποιούν τις σύγχρονες επενδυτικές σας ανάγκες.

Επιλέξτε το Αμοιβαίο Κεφάλαιο που σας ταιριάζει και εξασφαλίστε την ασφάλεια και αξιοπιστία της επαγγελματικής διαχείρισης, την ρευστότητα, την δυναμική τοποθέτηση των κεφαλαίων σας με την απαραίτητη διασπορά κινδύνου.

- Attica Dynamic Asset Allocation Fund of Funds Μικτό

Απευθύνεται sε επενδυτές με μέσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και σχετικά συντηρητική διάθεση, που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε ένα ευέλικτο και μεγάλης διασποράς χαρτοφυλάκιο, προσδοκώντας ικανοποιητικές αποδόσεις, αναλαμβάνοντας μέτριο κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου.

- Αttica Ομολογιών Εσωτερικού

Απευθύνεται σε επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό κίνδυνο με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

- Attica Μετοχικό Εσωτερικού

Απευθύνεται σε επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό κίνδυνο με μέσο-μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

- Attica Μικτό Εξωτερικού

Απευθύνεται σε επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεσαίο προς υψηλό κίνδυνο με μέσο-μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

- Attica Ομολογιών Εξωτερικού

Απευθύνεται σε επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεσαίο κίνδυνο με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

- Attica Real Estate Μετοχικό Εξωτερικού

Απευθύνεται σε επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό κίνδυνο με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.