A- A+
Με SMS θα δηλώνουν οι επιχειρήσεις στο ΣΕΠΕ τους εργαζομένους - Η διαδικασία
Όλες τις πληροφορίες για την απασχόληση εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους θα μπορούν να στέλνουν οι εργοδότες στο σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, από την 1η Ιουλίου είναι υποχρεωτική εκ των προτέρων ηλεκτρονική δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης ή της υπερεργασίας.

Mέχρι τις 31/8/2018, θα ισχύσει μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και με τον παλιό τρόπο, δηλαδή μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών.

Όλα ηλεκτρονικά από Σεπτέμβριο

Η μεταβατική περίοδος ολοκληρώνεται την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς από τότε η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο ηλεκτρονικό τρόπο.

Με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες, από 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή του εντύπου Ε4 της τροποποίησης ωραρίου (πίνακας προσωπικού), μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

Προϋπόθεση είναι ο εργοδότης να έχει δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής του εντύπου Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) μέσω κινητού τηλεφώνου, θα αποδίδεται και αποτυπώνεται αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής και αποτελεί για τον εργοδότη αποδεικτικό υποβολής του.

Σε περίπτωση ανεπιτυχούς υποβολής, θα αποστέλλεται στον χρήστη σχετικό μήνυμα.

Η δήλωση υπερωριών

Όσον αφορά την αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης (έντυπο Ε8), θα υποβάλλεται μέσω κινητού τηλεφώνου από τον Ιούλιο.

Και σε αυτή την περίπτωση οι αλλαγές θα αποστέλλονται μέσω μηνύματος από το κινητό που έχει δηλώσει ο εργοδότης στο συγκεκριμένο παράρτημα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής του εντύπου Ε8 μέσω κινητού τηλεφώνου, θα αποδίδεται και θα αποτυπώνεται αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής.

Ο αριθμός πρωτοκόλλου θα πρέπει να φυλάσσεται καθώς και θα αποτελεί για τον εργοδότη αποδεικτικό υποβολής του. Ειδικά για το έντυπο Ε8, έως το τέλος Αυγούστου, θα μπορεί να υποβάλλεται και μέσω του Ειδικού βιβλίου υπερωριών.

Από 1/9/2018 οι εργοδότες θα υποβάλλουν υποχρεωτικά το έντυπο Ε8 (Αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης) ηλεκτρονικά.