A- A+
ΟΑΕΔ: Επιδότηση ως 500 ευρώ το μήνα για 1 χρόνια για πρόσληψη ανέργων 18 - 29 ετών
Με έως και 500 ευρώ το μήνα επιδοτεί ο ΟΑΕΔ με νέο του πρόγραμμα επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους ηλικίας 18 - 29 ετών.

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος προβλέπει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Διάρκεια και ύψος επιδότησης

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφε­λούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορ­φώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1 /25.

Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπε­ριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, καθώς και τα Δώρα Χριστου­γέννων και Πάσχα και το Επίδομα Άδειας.

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμ­ματος ορίζεται ως εξής:

α. Δώδεκα (12) μήνες, για πρόσληψη ανέργων ηλικί­ας 18-29 ετών εγγεγραμμένων στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

β. Δεκαπέντε (15) μήνες, για πρόσληψη μακροχρονί­ων ανέργων και δικαιούχων Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύ­ονται να διατηρήσουν το προσωπικό (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για 3 ακόμα μήνες χωρίς επιχορήγηση.

Δικαιούχοι- Επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γε­νικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρη­σης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Στο προϋπάρχον προσωπικό ανήκουν και τα άτομα που είναι σε ασθένεια, στράτευση, σε κυοφορία - λοχεία, ή κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται.

Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρό­γραμμα.

Ως μείωση προσωπικού θεωρείται:

α. η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,

β. η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση,

γ. η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου,

δ. η οικειοθελής αποχώρηση που θεωρείται ως κα­ταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4488/2017.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει προβεί σε μείω­ση του προσωπικού της αλλά έχει προβεί σε προγενέ­στερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, δύναται να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού κατά το τρίμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης:

αα. η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξι­οδότησης,

ββ. η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρε­άσει την εργασία του),

γγ. η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η φυλάκιση και ο θάνατος,

δδ. η οικειοθελής αποχώρηση που δεν θεωρείται ως καταγγελία σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4488/2017 (Α' 137).

Για όλα τα παραπάνω, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ωφελούμενοι-Άνεργοι

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνο­λογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα του­λάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

β. Μακροχρόνια άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιού­χους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημι­ακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγε­γραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

γ. Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνο­λογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα του­λάχιστον μιας (1) ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισο­δήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων

Μετά τη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης εν­διαφέροντος οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής - εντολή κενής θέσης - υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανι­σμού (www.oaed.gr).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η ενδιαφερό­μενη επιχείρηση να είναι πιστοποιημένος χρήστης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Τα υποκαταστήματα ή γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλ­λουν την ηλεκτρονική αίτηση στο ΚΠΑ2 στην αρμοδιό­τητα του οποίου ανήκει το υποκατάστημα ή γραφείο.