A- A+
Μεγάλη αύξηση των καταθέσεων και το Μάιο δείχνουν τα στοιχεία για τον ELA
Αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έως και 1 δισ. ευρώ το Μάιο, δείχνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη του δανεισμού τους από το μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος Μαΐου η χρηματοδότηση των τραπεζών από το έκτακτο εργαλείο του ELA είχε υποχωρήσει στα 9,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της θετικής προσαρμογής προήλθε από την αύξηση των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων στις τράπεζες.

Υψηλό τριών ετών

Με αυτά τα δεδομένα, οι καθαρές εισροές εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν μεταξύ 500 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα.

Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη Ιουνίου.

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις αυτές, τα υπόλοιπα των καταθέσεων θα συμπληρώσουν τέσσερις συνεχείς μήνες ανόδου, μετά τη συγκυριακή υποχώρηση του Ιανουαρίου, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 127 δισ. ευρώ.

Σε αυτά τα επίπεδα είχαν διαμορφωθεί τελευταία φορά το Μάιο του 2015, πριν από τρία χρόνια, λίγο πριν το δημοψήφισμα του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς και την επιβολή των capital controls.

Τι έγινε τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο στήριξη στα μεγέθη προσέφεραν οι επιχειρήσεις, οι οποίες κατέγραψαν σημαντική άνοδο στα υπόλοιπα που διατηρούν στις τράπεζες, ενώ στα νοικοκυριά η επίδοση ήταν οριακά θετική.

Στο τρίμηνο Φεβρουαρίου - Απριλίου η άνοδος των καταθέσεων έφτασε τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου προκύπτουν καθαρές εισροές της τάξης των 640 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

- Ιδιωτικός τομέας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά)

Αύξηση κατά 870 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2018, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1.143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 7,2% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.

- Επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 866 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2018, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 151 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους διαμορφώθηκε σε 14,9% από 7,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 653 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 746 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2018, έναντι μείωσης κατά 502 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

- Νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 4 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2018, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 992 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 5,6% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα.