A- A+
ΠΟΜΙΔΑ: Τρεις προτάσεις για τη φορολογία ακινήτων για να ...απογειωθεί η αγορά
Δέσμη τριών προτάσεων για αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, ώστε να ...απογειωθεί η κτηματαγορά, καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ).

Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι υπάρχει μοναδική ευκαιρία να ορθοποδήσει η κτηματαγορά, παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Εκτός από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει την σημαντική παράπλευρη συνέπεια των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες, που δεν είναι άλλη από την παράλογη διόγκωση των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίας) των φορολογουμένων.

Οι τρεις προτάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει στον κ. Τσακαλώτο να εντάξει στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τις εξής τρεις διατάξεις:

1. Συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ

Να καταργήσετε οριστικά τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ ο οποίος ευθύνεται για την επενδυτική απραξία εκείνων ακριβώς των φυσικών και νομικών προσώπων που θα έπρεπε να είναι στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της χώρας, αυξάνοντας τον ετήσιο κύριο φόρο της εκτός σχεδίου γής σε 3-5€/στρέμμα, όπως θα έπρεπε να είναι εξ αρχής.

2. Φόρος υπεραξίας

Να καταργήσετε οριστικά το φόρο υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η τυχόν επαναφορά του θα αποτελέσει πραγματική «ταφόπλακα» στις συναλλαγές και την οικονομία μας.

3. Τεκμήρια διαβίωσης

Να μειώσετε τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίας) στο 50% των ισχυόντων, ώστε όχι μόνον να μην αυξηθούν και να συντρίψουν οικονομικά τα νοικοκυριά (ιδιοκτήτες και ενοικιαστές), αλλά αντίθετα να προσαρμοστούν στα σημερινά ισχνά εισοδηματικά δεδομένα τους.