A- A+
ΤτΕ: Δεν βλέπει αύξηση των αναλήψεων λόγω χαλάρωσης των capital controls
Εφικτή θεωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος την ταχύτερη από το αναμενόμενο άρση των capital controls, εξετάζοντας τη συμπεριφορά των καταθετών έως σήμερα.

Όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η κεντρική τράπεζα, ήδη ο θετικός αντίκτυπος από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το Μάρτιο του 2018 συνέβαλε σε μια σταθερή αυξητική πορεία των καταθέσεων το α΄ τρίμηνο του 2018.

Για τη συνέχεια εκτιμά ότι η περαιτέρω σταθεροποίηση ή και ενίσχυση της αυξητικής αυτής πορείας σε όλη τη διάρκεια του 2018 θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης σε σχέση με θεμελιώδεις παραμέτρους, όπως η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Δεν άλλαξαν συμπεριφορά

Επιπλέον, τονίζει ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που ήδη επιτελείται δεν έχει επιφέρει καμιά μεταβολή στη συμπεριφορά των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των αποθεμάτων τους στις τράπεζες με τη μορφή καταθέσεων.

Αυτό υποδηλώνει ότι η συμπεριφορά αυτή ενδέχεται να μην αλλάξει ακόμη και εάν επιταχυνθεί ο ρυθμός άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι εφικτή η συνολική τους άρση με ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο.

Θετικό σημάδι από προθεσμιακές

Με τον τρόπο αυτό η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος θα εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο, δεδομένου ότι σε ένα περιβάλλον χωρίς περιορισμούς στο τραπεζικό σύστημα, θα επιτευχθεί ταχύτερα η επιστροφή των τραπεζογραμματίων που έχουν αποθησαυριστεί από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, οι καταθέσεις προθεσμίας των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων συνέχισαν την ανοδική τους τάση, γεγονός που υποδηλώνει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Οι καταθέσεις προθεσμίας αποτελούν την πιο κερδοφόρα και με υψηλό βαθμό ρευστότητας τοποθέτηση των διαθεσίμων των επιχειρήσεων που προέρχονται από εισπράξεις πωλήσεων προϊόντων.

Οι κινήσεις των ιδιωτών

Από την άλλη μεριά, η συνολική πορεία των καταθέσεων από τα νοικοκυριά συνέχισε την ανοδική της τάση το α΄ τρίμηνο του 2018.

Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση του αποθησαυρισμού των τραπεζογραμματίων από τα νοικοκυριά λόγω της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης σε σχέση με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος συνολικά.

Η αύξηση των καταθέσεων το α΄ τρίμηνο του 2018 οφείλεται στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, γεγονότα που συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά.