A- A+
Δυνατότητα ένταξης στο νόμο Κατσέλη και με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου
Με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας τους θα μπορούν πλέον να εντάσσονται στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οι δανειολήπτες.

Στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή ορίζεται περιλαμβάνεται διάταξη που λειτουργεί προς όφελος όσων διαθέτουν ακίνητο με εμπορική αξία χαμηλότερη της αντικειμενικής.

Εφόσον αποδείξουν το ύψος της, θα χρησιμοποιείται η σημερινή πραγματική αξία της κατοικίας τους, για την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στο νόμο Κατσέλη.

Τα όρια διάσωσης

Σύμφωνα με αυτόν, δεκτές γίνονται αιτήσεις εφόσον η αξία της κύριας κατοικίας, αντικειμενική ή εμπορική πλέον, δεν υπερβαίνει:

  • Για τον άγαμο τις €180.000
  • Για τον έγγαμο τις €220.000
  • Για τον έγγαμο με ένα τέκνο τις €240.000
  • Για τον έγγαμο με δύο τέκνα τις €260.000

Τι λέει η διάταξη

Στο πολυνομοσχέδιο, η επίμαχη διάταξη αναφέρει τα εξής:

Παρέχεται προστασία της πρώτης κατοικίας βάσει της εμπορικής της αξίας (και όχι της αντικειμενικής), εφόσον υφίσταται έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή ακινήτων που είναι εγγεγραμμένος στο οικείο μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό εάν η εκτιμηθείσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη από τα παραπάνω κατά περίπτωση όρια, τότε η αίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας γίνεται δεκτή.

Αν η εκτίμηση της εμπορικής αξίας έχει ως αποτέλεσμα να μην εξαιρεθεί η κύρια κατοικία από τη ρευστοποίηση, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς κατά τον πλειστηριασμό της δεν θα μπορεί να είναι κατώτερη από το όριο αξίας κύριας κατοικίας που τίθεται ως προϋπόθεση για την προστασία της.