A- A+
ΕΝΦΙΑ: Προς αύξηση το αφορολόγητο στο συμπληρωματικό φόρο κατά 50.000 ευρώ
Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ μέσω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό φόρο από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ελάφρυνση του συνολικού φόρου που θα πληρώσουν ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, λόγω της μείωσης του συμπληρωματικού φόρου.

Πώς βγαίνει το όφελος

Η αναπροσαρμογή αυτή καθίσταται δυνατή, καθώς μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων, τα προβλεπόμενα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ αυξάνονται στα 3,6 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,2 δισ. ευρώ.

Τα επιπλέον 400 εκατ. ευρώ θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων και οι δανειστές θέλουν αυτό να γίνει με ελάφρυνση της μεσαίας περιουσίας.

Σήμερα, οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου έχουν ως εξής:

Ως εκ τούτου, η ελάφρυνση στο συμπληρωματικό φόρο, εάν ισχύσει το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ μπορεί να φτάσει έως και τα 50 ευρώ.

Οι αυξήσεις

Από την άλλη πλευρά όμως, κάποιοι θα πληρώσουν τη διαφορά.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένα ποσοστό της τάξης του 15% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα.

Εξ αυτών οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές περιοχές στις οποίες θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές θα κληθούν να πληρώσουν έως 20 ευρώ το χρόνο περισσότερο.

Ποιο βαρύς θα είναι ο λογαριασμός για τις τουριστικές περιοχές.

Οι τυχεροί

Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές στις τιμές ζώνης δε θα μεταβάλουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ για το 67% των υπόχρεων.

Τέλος το 18% θα δει μειωμένο λογαριασμό από το φόρο ακινήτων.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ακριβές περιοχές, στις οποίες οι τιμές ζώνης είναι υψηλότερες σήμερα από τις εμπορικές και θα μειωθούν.