A- A+
Ακούνητα επί 1 χρόνο το προθεσμιακά επιτόκια - Πώς παραμένουν πάνω από 0,60%
Ουσιαστικά αμετάβλητα για 12 συνεχείς μήνες παραμένουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν αναπροσαρμόσει τα δελτία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Απρίλιο το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος ανήλθε σε 0,62%, όσο ήταν και το Μάρτιο.

Σταθερά γύρω από το 0,60%

Από το Μάιο του 2017 η μέση απόδοση κυμαίνεται σε ένα εύρος μεταξύ 0,59% και 0,64%, παρά το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες έχουν αναπροσαρμόσει σε χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια των προϊόντων «ραφιού» τουλάχιστον δύο φορές.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι στους τέσσερις συστημικούς ομίλους τα επίσημα επιτόκια δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 0,65%, κι αυτό για μεγάλα ποσά, άνω των 100.000 ευρώ, η μέση απόδοση διατηρείται πολύ κοντά σε αυτά τα επίπεδα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των ειδικών προσφορών που συνεχίζουν οι τράπεζες για το νέο χρήμα, κεφάλαια δηλαδή που επαναπατρίζονται από το εξωτερικό, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, αλλά και μετρητά.

Οι αποδόσεις σε αυτές τις κατηγορίες καταθέσεων ξεπερνούσαν μέχρι πρότινος το 1%, ενώ πλέον έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 0,80% - 0,90%.

Παράλληλα, σε περιπτώσεις ανανέωσης προθεσμιακών καταθέσεων ποσών που κυμαίνονται περί τις 100.000 ευρώ, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να δώσουν έως και 0,80% για να δεσμεύσουν τα χρήματα του καταθέτη για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Οι πιο συμφέρουσες προθεσμιακές

Αναμφίβολα, οι προθεσμιακές καταθέσεις με τις υψηλότερες καθαρές αποδόσεις είναι εκείνες που είναι συνδεδεμένες με προγράμματος επιβράβευσης.

Στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί τα επιτόκια να είναι χαμηλότερα, ωστόσο ο καταθέτης λαμβάνει επιβράβευση σε είδος, η οποία δεν φορολογείται με 15%, όπως ισχύει με τους τόκους.

Με τον τρόπο αυτό κάνει τα καθημερινά του ψώνια με χρήση της επιβράβευσης που έλαβε. Ως εκ τούτου, πρόκειται για πραγματικά λεφτά.

Οι καθαρές αποδόσεις των συγκεκριμένων προθεσμιακών προσεγγίζουν το 1% ακόμη και για το παλαιό χρήμα.

Επειδή οι τράπεζες σχεδιάζουν νέα μείωση των προθεσμιακών επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι, καλό θα ήταν να σπεύσετε να κλείσετε ένα προϊόν, για να εξασφαλίσετε τις υψηλότερες αποδόσεις που ισχύουν σήμερα.