A- A+
Τρίτος σερί μήνας ανόδου για τις καταθέσεις ο Απρίλιος - Σε θετικό έδαφος το 2018
Άνοδο για τρίτο σερί μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, «σβήνοντας» τις εποχιακές απώλειες του Ιανουαρίου και περνώντας σε θετικό έδαφος από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο μήνα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 9,3% από 8,7% το Μάρτιο.

Τον Απρίλιο η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 755 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 786 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2018.

Υψηλό τριών ετών

Πλέον, τα υπόλοιπα των καταθέσεων εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την επιβολή των capital controls το 2015.

Τελευταία φορά που είχαν ξεπεράσει τα 126,98 δισ. ευρώ ήταν το Μάιο του 2015, ένα μήνα πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και το συνεπακόλουθο κλείσιμο των τραπεζών.

Στο τρίμηνο Φεβρουαρίου - Απριλίου η άνοδος των καταθέσεων έχει φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου προκύπτουν καθαρές εισροές της τάξης των 640 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις προθεσμιακές

Ενδεικτικό της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα είναι το γεγονός ότι τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων, παρά τα χαμηλά επιτόκια, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία για δέκατο συνεχή μήνα.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 71 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των υπολοίπων των νοικοκυριών που έφτασε την ίδια περίοδο τα 82 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας έχουν αυξηθεί κατά 636 εκατ. ευρώ, τροφοδοτούμενα κυρίως από νέο χρήμα (μετρητά, αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων).

Οι μεταβολές ανά κατηγορία καταθετών

Τον Απρίλιο στήριξη στα μεγέθη προσέφεραν οι επιχειρήσεις, οι οποίες κατέγραψαν σημαντική άνοδο στα υπόλοιπα που διατηρούν στις τράπεζες, ενώ στα νοικοκυριά η επίδοση ήταν οριακά θετική.

Αναλυτικότερα:

- Ιδιωτικός τομέας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά)

Αύξηση κατά 870 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2018, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1.143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 7,2% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.

- Επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 866 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2018, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 151 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους διαμορφώθηκε σε 14,9% από 7,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 653 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 746 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2018, έναντι μείωσης κατά 502 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

- Νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 4 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2018, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 992 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 5,6% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα.

Περισσότερα στατιστικά σε λίγο...