A- A+
Barclays: Έτσι θα γίνει το «κούρεμα» - Εθελοντικά ή εξαναγκαστικά
Εθελοντικό ή εξαναγκαστικό χαρακτήρα θα έχει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Με κουπόνι 2,8% και διάρκεια εξόφλησης τα 50 έτη τα νέα ομόλογα σύμφωνα με την Barclays με βάση το νέο PSI.

Χαρακτηριστική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι μελέτη της Barclays, η οποία παρουσιάζει τα δύο πιθανά σενάρια για ένα νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Σύμφωνα με την τράπεζα, η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει είτε εθελοντικό ή εξαναγκαστικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα:

- Σενάριο 1

Προτείνεται ανταλλαγή των ομολόγων που κυκλοφορούν σήμερα με νέα διάρκειας 50 ετών με κουπόνι στο 2% από 3,80% της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου

Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν οι βασικές αρχές του παλαιού PSI και οι ανταλλαγές γίνονται σε εθελοντική βάση

- Σενάριο 2

Επιβάλλεται ένα μεγαλύτερο «κούρεμα», το οποίο πλέον δε θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

Οι οικονομολόγοι της Barclays σημειώνουν ότι αν επιλεγή η πρώτη λύση, θα υπάρξουν μικρότερες συνέπειες στις τράπεζες, ωστόσο θα εξακολουθήσουν να υφίστανται αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αντιθέτως, στη δεύτερη περίπτωση του επιθετικού «κουρέματος», ενώ θα εξαλειφθεί κάθε είδους αμφιβολία για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, είναι σοβαρός ο κίνδυνος μετάστασης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Για να προχωρήσει η λύση του μεγάλου haircut, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.