A- A+
Πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές καταθέσεις από ένα «κούρεμα» στο χρέος
Συνεχίζεται το «παζάρι» στην ΕΕ για το ύψος του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, το οποίο πλέον τοποθετείται μεταξύ 34% - 50%, σύμφωνα με το διεθνή οικονομικό τύπο. Τι σημαίνει αυτό για τράπεζες - καταθέσεις.

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις αυτές, οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών για την αναπλήρωση των κεφαλαίων που θα χαθούν εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 45 δισ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι ζημιές που θα καταγραφούν από τις προβλέψεις για τα δάνεια τις οποίες θα κληθούν να υλοποιήσουν οι τράπεζες, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργεί στα χαρτοφυλάκιά τους ο οίκος Blackrock.

Ποιος θα βάλει τα λεφτά;

Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να εισφέρουν οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών, σενάριο που δε θεωρείται πιθανό λόγω του μεγάλου ύψους τους.

Σε μία τέτοια περίπτωση δύο τινά μπορούν να συμβούν:

- Η ΕΕ να αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν

- Η ΕΕ να κρατικοποιήσει τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Η ασφάλεια των καταθέσεων

Εκτιμούμε ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι πολύ μικρή. Η ΕΕ αν αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να πτωχεύσουν, θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία της ευρωζώνης ή και ολόκληρο τον κόσμο.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι το ΤΧΣ κάνοντας χρήση των κεφαλαίων που έχει στη διάθεσή του να προχωρήσει σε κρατικοποίηση των τραπεζών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι τράπεζες που θα λάβουν τη βοήθεια του Ταμείου θα κρατικοποιηθούν, ενώ οι καταθέσεις τους δε θα κινδυνεύσουν.

Διαβάστε επίσης

* Κρατικοποιείται η Proton Bank – Ασφαλείς οι καταθέσεις της

* Στα σκαριά μεγάλο «κούρεμα» στο χρέος – Με έξοδο από το ευρώ απειλεί η Μέρκελ

* Χρεοκοπία της Ελλάδας το Νοέμβριο προαναγγέλλει το Reuters - Στον «αέρα» η 6η δόση

* «Κούρεμα» 60% στο ελληνικό χρέος «βλέπει» η Moody’s – Τι σημαίνει για τράπεζες, καταθέσεις