A- A+
Άνοδος των καταθέσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ το Μάρτιο λόγω εισροών από φυσικά πρόσωπα
Ενισχυμένα κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ένα μήνα εμφανίστηκαν στο τέλος Μαρτίου τα υπόλοιπα καταθέσεων εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, διαμορφώθηκαν ξανά λίγο πάνω από τα 126 δισ. ευρώ, σβήνοντας στο μεγαλύτερος μέρος τους τις εκροές του πρώτου διμήνου της χρονιάς.

Γιατί ανέβηκαν

Η απουσία μεγάλων φορολογικών υποχρεώσεων το Μάρτιο συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση των μεγεθών, με τα νοικοκυριά να πρωταγωνιστούν στην αύξηση των υπολοίπων.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκροές ανακόπηκαν, ενώ υπήρξαν εισροές καταθέσεων που έμειναν στο σύστημα μέχρι την τελευταία ημέρα του Μαρτίου από την καταβολή του Δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, το Μάρτιο τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς των φυσικών προσώπων ενισχύθηκαν κατά 958 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, ενώ τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων κατά 647 εκατ. ευρώ.

Πλέον, το σύνολο των καταθέσεων κατοίκων εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου, διαμορφώνεται σε 140,5 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2015, πριν δηλαδή την επιβολή των capital controls.

Αντίστοιχα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αναρριχηθεί σε υψηλό 33 μηνών, ξεπερνώντας τα 104 δισ. ευρώ.

Ενίσχυση προθεσμιακών

Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος στις τάξεις των αποταμιευτών είναι το γεγονός ότι και το Μάρτιο συνεχίστηκε η άνοδος των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις, παρά τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα, στο τέλος της υπό εξέτασης περιόδου συμπλήρωσαν εννέα συνεχούς μήνες ανόδου, η οποία σωρευτικά έχει φτάσει τα 3 δισ. ευρώ.

Τα 42,77 δισ. ευρώ των υπολοίπων στους λογαριασμούς προθεσμίας αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Νοέμβριο του 2016.

Οι εκτιμήσεις για το 2018

Από την αρχή του χρόνου, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμφανίζονται μειωμένες κατά 328 εκατ. ευρώ, επίδοση πολύ καλύτερη από την περυσινή, όταν το α΄ τρίμηνο του 2017 είχαν υποχωρήσει κατά 2 δισ. ευρώ.

Στο α΄ τρίμηνο του 2018 οι καταθέσεις των νοικοκυριών εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με το τέλος της περυσινής χρονιάς κατά 330 εκατ. ευρώ, ενώ των επιχειρήσεων μειωμένες κατά 789 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι τράπεζες θεωρούν ότι μπορεί η χρονιά να κλείσει με μία αύξηση των υπολοίπων κατά 5 και πλέον δισ. ευρώ, υποβοηθούμενη από τις εισροές μέσω των τουριστικών εσόδων και την κατάθεση μετρητών από τους πολίτες στους λογαριασμούς τους.

Η επιτυχία τους στα stress tests αναμένεται να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του κλίματος τους επόμενους μήνες θεωρείται και η υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές έξοδος από το τρίτο μνημόνιο.