A- A+
Κρατικοποιείται η Proton Bank – Ασφαλείς οι καταθέσεις της
Στην αγκαλιά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται από τη Δευτέρα η Proton Bank, η οποία μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος κρατικοποιείται. ΥΠΟΙΚ: Ασφαλείς οι καταθέσεις.

Λόγω των προβλημάτων κεφαλαιακής επάρκειας που αντιμετωπίζει, η εγχώρια νομισματική αρχή εισηγγήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών την εφαρμογή του νόμου περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με βάση το νόμο αυτό, ιδρύθηκε «καλή τράπεζα», στην οποία μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) της παλαιάς τράπεζας.

Η «Νέα Proton Bank»

Η νεοϊδρυθείσα «καλή τράπεζα», η οποία θα λειτουργεί υπό το σήμα Proton, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το Σκέλος Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέσχε τα απαιτούμενα κεφάλαια στην «καλή τράπεζα» και αποτελεί τον μοναδικό μέτοχό της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η Proton Bank εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης με την ίδρυση «καλής τράπεζας», με την επωνυμία «Νέα PROTON BANK», στην οποία μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.

Η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.

Η νέα «καλή τράπεζα» είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,6% σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Διασφάλιση των καταθέσεων

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η τράπεζα τίθεται σε εκκαθάριση. Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Δημήτριος Δεληπέτρος.

Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με πρώτες τις απαιτήσεις του Σκέλους Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ και τελευταίες τις απαιτήσεις των μετόχων.

Με την εφαρμογή των νέων διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της τράπεζας και η αδιάκοπη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες υποστηρίζονται από το υπάρχον προσωπικό.

Η νέα τράπεζα Proton απαλλαγμένη πλέον από τις αδυναμίες του παρελθόντος, είναι υγιής και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.