A- A+
ΕΦΚΑ: Νέο χαράτσι ή επιστροφή εισφορών σε όσους δήλωσαν το 2016 διαφορετικό εισόδημα
Αντιμέτωποι με μία νέα υποχρέωση προς τον ΕΦΚΑ θα βρεθούν όσοι το 2016 δήλωσαν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2015.

Από την άλλη πλευρά, όσοι δήλωσαν χαμηλότερα εισοδήματα δικαιούνται να λάβουν πίσω τα ποσά που πλήρωσαν παραπάνω, τα οποία θα συμψηφιστούν με μελλοντικές υποχρεώσεις.

Ο συμψηφισμός

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι έως τη Δευτέρα 30/4 θα έχουν ολοκληρωθεί οι συμψηφισμοί εισφορών σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που εμφάνισαν διαφορετικό εισόδημα το 2016 από το 2015.

Κατά τη διάρκεια του 2017 όλοι οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν εισφορές με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2015.

Ωστόσο, επειδή οι εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα των δηλώσεων του 2016, όπου υπάρχουν διαφορές θα γίνει διόρθωση.

Οι δύο περιπτώσεις

Αναλυτικότερα, ανάλογα με τη διαφορά στα εισοδήματα, προκύπτουν δύο κατηγορίες ασφαλισμένων:

· Στην περίπτωση κατά την οποία ένας επαγγελματίας δήλωσε το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, θα έπρεπε να καταβάλλει υψηλότερες εισφορές το 2017 σε σχέση με εκείνες που κατέβαλλε.

Από τη διαφορά μεταξύ των καταβληθεισών (με βάση το εισόδημα του 2015) και των καταβλητέων (με βάση το εισόδημα του 2016) εισφορών θα προκύψει ένα χρεωστικό υπόλοιπο.

Το υπόλοιπο αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί από τους υπόχρεους. Το Υπουργείο Εργασίας δίδει τη δυνατότητα εξόφλησής του σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την 11η Μαΐου, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές Μαρτίου 2018.

· Σε περίπτωση που ένας επαγγελματίας δήλωσε το 2016 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, θα έπρεπε να καταβάλλει το 2017 χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που κατέβαλλε.

Από τη διαφορά μεταξύ καταβληθεισών –καταβλητέων εισφορών θα προκύψει ένα πιστωτικό υπόλοιπο, το οποίο θα πρέπει να επιστραφεί στον ασφαλισμένο, εκτός αν ο ίδιος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι οφειλές του θα συμψηφισθούν με τις αναδρομικές επιστροφές τις οποίες δικαιούται.

Επίσης, εφόσον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει να συμψηφισθούν οι επιστροφές που δικαιούται με μελλοντικές υποχρεώσεις του.