A- A+
Στα τέλη Οκτωβρίου η τελική λύση για Ελλάδα – Αλλάζουν τη συνθήκη της ΕΕ Μέρκελ – Σαρκοζί
Αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ και στήριξη των τραπεζών αν χρειαστεί μεγαλύτερο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, υποσχέθηκαν από το Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Κυριακή μετά τη συνάντηση που είχαν με θέμα την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δεν θέλησαν να δώσουν λεπτομέρειες για το τελικό σχέδιο αντιμετώπισής της.

Ωστόσο, δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν καταλήξει σε μία βιώσιμη λύση τουλάχιστον έως και τα τέλη του μήνα, ώστε να παρουσιαστούν έτοιμοι στη σύνοδο G20 των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες της Γαλλίας.

Τα …υπονοούμενα για την Ελλάδα

Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί αναφερόμενοι στην Ελλάδα τόνισαν ότι αναμένουν την έκθεση που θα συντάξει η τρόικα για την πορεία της οικονομίας και της δημοσιονομικής της κατάστασης, ώστε να καταλήξουν σε ένα βιώσιμο σχέδιο τόσο για τη χώρα μας, όσο και για το σύνολο της ευρωζώνης.

Το σχέδιο αυτό εξήγησαν ότι θα περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τα ακόλουθα:

  • Αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ με στόχο την εναρμόνιση των δημοσιονομικών πολιτικών, χωρίς να αποκλείεται η διαδικασία αποπομπής μίας χώρας από την ευρωζώνη.
  • Επιβολή ενός μεγάλου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, ώστε να καταστεί ξανά βιώσιμο.
  • Στήριξη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, είτε απευθείας μέσω των κυβερνήσεων ή μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF).

Διαβάστε επίσης

* Στα σκαριά μεγάλο «κούρεμα» στο χρέος – Με έξοδο από το ευρώ απειλεί η Μέρκελ

* Χρεοκοπία της Ελλάδας το Νοέμβριο προαναγγέλλει το Reuters - Στον «αέρα» η 6η δόση

* «Κούρεμα» 60% στο ελληνικό χρέος «βλέπει» η Moody’s – Τι σημαίνει για τράπεζες, καταθέσεις