A- A+
Άνοιξε το Taxis για τις φετινές δηλώσεις - Απευθείας πληρωμή φόρου στην ΑΑΔΕ
Από την Πέμπτη το βράδυ όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2017, καθώς άνοιξε η σχετική εφαρμογή.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου, ενώ ο φόρος που θα προκύψει θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: τέλη Ιουλίου, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.

Άμεση πληρωμή στην εφορία

Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο απευθείας στο site της ΑΑΔΕ με τη χρήση οποιασδήποτε κάρτας, χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης.

Με τον τρόπο αυτό, η καρτέλα τους θα ενημερώνεται άμεσα με τις πληρωμές, σε αντίθεση με τους άλλους τρόπους πληρωμής όπου χρειάζονται 2 - 3 εργάσιμες ημέρες για την ενημέρωση.

Η σχετική εφαρμογή θα έχει ενεργοποιηθεί το αργότερο έως και τις αρχές Μαίου.

Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των φόρων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών.

Σε αυτήν την περίπτωση, εάν χρησιμοποιηθεί πιστωτική κάρτα, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Οι αλλαγές

Δύο είναι οι αλλαγές στο φετινό έντυπο των δηλώσεων: Η δήλωση μόνο ηλεκτρονικών δαπανών για την εξασφάλιση του αφορολόγητου και η κατάργηση της έκπτωσης για ιατρικές δαπάνες.

Οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικό τρόπο το 2017 εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στα έντυπα Ε1 των φετινών δηλώσεων για την εξασφάλιση της έκπτωσης φόρου.

Ωστόσο, επειδή σε αυτά δεν θα περιλαμβάνονται οι συναλλαγές που έγιναν με αποστολές εμβασμάτων μέσω e-banking, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα ποσά.

Ως εκ τούτου, οι κωδικοί 049 και 050, αν και προσυμπληρωμένοι, δεν θα είναι κλειδωμένοι και θα μπορούν να διορθωθούν.

Εάν ο έφορος καλέσει για έλεγχο το φορολογούμενο, ο τελευταίος θα πρέπει να αποδείξει τις επιπλέον συναλλαγές με τα ενημερωτικά σημειώματα των τραπεζών.

Το ύψος των δαπανών

Υπενθυμίζεται ότι πλέον το αφορολόγητο κτίζεται μόνο με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο.

Μέσω αυτών, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες κερδίζουν έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ, η οποία οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 – 9.550 ευρώ.

Οι δαπάνες που πρέπει να πραγματοποιηθούν εξαρτώνται από το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα:

  • Για εισόδημα ως 10.000 ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει το 10% του εισοδήματος
  • Για εισόδημα από 10.001 ως 30.000 ευρώ το 15%
  • Για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ το 20%.

Αν δεν συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό, ο φορολογούμενος καταβάλλει πρόστιμο ίσο με το 22% του επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έπρεπε να συγκεντρώσει και της αξίας που τελικά συγκέντρωσε.