A- A+
Προς μειωμένες εισφορές στον ΕΦΚΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ - Τα σενάρια
Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ είναι πολύ πιθανό να φέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ, εξετάζοντας τις αιτήσεις ακύρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, που υποβλήθηκαν από φορείς και απλούς πολίτες, εξέτασε και δέχθηκε σε διάσκεψή του τα ακόλουθα:

Πρώτον, δεν θα έπρεπε να ενταχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα με τους μισθωτούς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί) και οι αγρότες, καθώς είναι εξαιρετικά ανόμοιες περιπτώσεις, τις οποίες το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο

Δεύτερον, με το νέο σύστημα οι εισφορές σε ορισμένες περιπτώσεις καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη συνεπή τήρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ένας των αιτούντων ελευθέρων επαγγελματιών που ενώ πλήρωνε με το παλαιό σύστημα 351 ευρώ, με το νέο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου πληρώνει 1.590 ευρώ.

Τρίτον, ο νόμος προσβάλλει την αρχή της ισότητας με κάθε τρόπο στη σχέση μισθωτών - ελεύθερων επαγγελματιών, όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν για τη σύνταξή τους τριπλάσια εισφορά από την εισφορά των μισθωτών.

Το ίδιο ισχύει και μεταξύ των ίδιων των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς κάποιος καλείται να πληρώσει την ίδια εισφορά αν έχει εισόδημα 70.320 ευρώ με αυτόν που βγάζει 150.000, 300.000, 1.000.000 ευρώ, για τους οποίους η αναλογία της εισφοράς προς το εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλή.

Επίσης, θεσπίζεται ένα ελάχιστο όριο εισφοράς το οποίο επιβάλλεται επί τεκμαιρόμενου δήθεν εισοδήματος 7.032 ευρώ τον χρόνο ακόμη και εις βάρος εκείνων που έχουν μηδενικό εισόδημα ή ζημίες.

Τέλος, για τις ίδιες παροχές υγειονομικής κάλυψης ένας ασφαλισμένος πληρώνει περί τα 488 ευρώ τον χρόνο, ενώ ένας άλλος πληρώνει έως και 4.880 ευρώ τον χρόνο.

Τα δύο σενάρια για εισφορές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται ήδη διάφορες λύσεις, οι οποίες προβλέπουν τα ακόλουθα:

- Επιβολή χαμηλότερου συντελεστή για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση ενός μειωμένου συντελεστή και για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή θα μειωθούν οι εισφορές για χαμηλά εισοδήματα και θα αυξηθούν για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 70.000 ευρώ.
Η κλίμακα μειούμενων συντελεστών θα ξεκινά από το ποσό των 25.000 ευρώ και θα αυξάνεται προς τα υψηλότερα εισοδήματα.

- Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει την επιβολή ενός ανώτατου συνολικού πλαφόν ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που δεν θα υπερβαίνει ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος.

Οι πρώτες επεξεργασίες τοποθετούν αυτό το πλαφόν στα επίπεδα του 55% του εισοδήματος.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μέχρι τότε, όλοι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ενημερότητα και να μην αντιμετωπίσουν μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης.