A- A+
Όλες οι συναλλαγές που μπορείτε να κάνετε στα έξυπνα ΑΤΜ των τραπεζών
Έναν ταμία στη διάθεσή τους 24 ώρες το 24ωρο, έχουν οι κάτοχοι τραπεζικών καρτών, μέσω του νέου δικτύου έξυπνων ΑΤΜ των τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα μας.

Τα νέα ΑΤΜ δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους χρεωστικών, αλλά και πιστωτικών καρτών, να πραγματοποιήσουν μία σειρά από συναλλαγές, σε πραγματικό χρόνο και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς κανένα κόστος.

Η δυνατότητα Online συναλλαγών παρέχεται από τα ΑΤΜ που επιτρέπουν καταθέσεις μετρητών σε πραγματικό χρόνο, χωρίς την εισαγωγή τους σε φάκελο.

Οι συναλλαγές

Στην προκειμένη περίπτωση το ΑΤΜ καταμετρά επί τόπου τα χρήματα που εισάγει ο καταθέτης στην ειδική σχισμή, χωρίς να χρησιμοποιήσει τον «παραδοσιακό» φάκελο.

Εναλλακτικά, η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί με τη χρήση χρημάτων που βρίσκονται ήδη στον καταθετικό του λογαριασμό.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται και στα ΑΤΜ παλαιάς τεχνολογίας, σε όσα από αυτά έχουν παραμείνει στο δίκτυο των τραπεζών.

Έτσι, ο καταναλωτής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορεί σε πραγματικό χρόνο, σαν να χρησιμοποιούσε ταμείο της τράπεζάς του:

- Να καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό του

- Να εμβάσει χρήματα σε λογαριασμό τρίτου στην ίδια τράπεζα

- Να πληρώσει μία σειρά από λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς την εφορία

Τα ΑΤΜ του μέλλοντος

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μάλιστα, η ασφάλεια στα ΑΤΜ θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη μέσω της ελαχιστοποίησης του χρόνου παραμονής σε αυτά.

Συγκεκριμένα, ο συναλλασσόμενος θα ετοιμάζει στο κινητό του τηλέφωνο τη συναλλαγή που θέλει να πραγματοποιήσει, ανάληψη, πληρωμή, κατάθεση κτλ και όταν φτάνει στο ΑΤΜ το μόνο που θα κάνει είναι να πλησιάσει το κινητό του στο ειδικό σήμα των ανέπαφων πληρωμών.

Άμεσα, χωρίς την πληκτρολόγηση κωδικών και χωρίς την είσοδο της κάρτας στο ΑΤΜ, η συναλλαγή θα φτάνει στο τελευταίο της βήμα και θα εκτελείται.

Ειδική στον τομέα των πληρωμών εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια, παρά τη μείωση της χρήσης των ΑΤΜ, ο αριθμός τους θα αυξηθεί, προς αντικατάσταση των θέσεων στα Ταμεία των τραπεζών που θα καταργηθούν για λόγους εξοικονόμησης κόστους.