A- A+
Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% σε 2 χρόνια + 5 μέτρα στήριξης των ακινήτων
Την πρόθεσή του να μειώσει μέσα σε μία διετία τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την αγορά ακινήτων.

Μιλώντας ενώπιον φορέων της αγοράς τόνισε ότι το στοκ των ακινήτων φθίνει με ταχύτατους ρυθμούς και σημείωσε την ανάγκη παροχής φορολογικών κινήτρων για την τόνωση της οικοδομής.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει την ανάγκη υιοθέτησης έξυπνων εργαλείων, για να δώσουμε το κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν τη ρευστότητα και τη διάθεση να προβούν σε επενδύσεις.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε νέους τρόπους αξιοποίησης ενδεχομένως της αγοράς ακινήτων, μέσα από εργαλεία, όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ελεγχόμενες και φορολογημένες δράσεις που δεν αποβαίνουν εις βάρος των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν και περισσότεροι πόροι για αντίστοιχα προγράμματα και μέσα από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία του πακέτου Γιούνκερ.

Επέμεινε δε πολύ στο σκέλος της έκπτωσης φόρου, «για πιστοποιημένες και καταγεγραμμένες εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων».

Οι έξι προτάσεις

Σε σχέση με την πολιτική που προτείνει για την αγορά ακινήτων, αναφέρθηκε σε 6 συγκεκριμένα μέτρα:

  1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
  2. Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.
  3. Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
  4. Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
  5. Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.
  6. Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών