A- A+
Καθαρή τη ...βγάζουν οι τράπεζες στα stress tests - Κανένας κίνδυνος για καταθέσεις
Με επιτυχία θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα stress tests, σύμφωνα με τις έως σήμερα ενδείξεις, γεγονός που διασφαλίζει στο απόλυτο τις καταθέσεις των πελατών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης που θα ανακοινωθούν μέχρι και τις αρχές του επόμενου μήνα, θα καταδεικνύουν την επαρκή κεφαλαιακή ισχύ των τεσσάρων συστημικών ομίλων: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς.

Το καλό σενάριο

Εφόσον επαληθευθεί αυτό το σενάριο, αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων, αναγκαστικών αυξήσεων κεφαλαίου, γεγονός που διασφαλίζει απόλυτα τους Έλληνες καταθέτες.

Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την οριστική κατάργηση των capital controls, ακόμη και εντός της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και για την επιστροφή σε πρώτη φάση των μετρητών που βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες και προσωπικές κρυψώνες, ξανά στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν το επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού τις προσφορές στα επιτόκια που αφορούν στο νέο χρήμα και τα οποία είναι διπλάσια από τα αντίστοιχα που δίνουν για τις καταθέσεις που βρίσκονται ήδη εντός συστήματος.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι αποδόσεις για χρήματα που κατατίθενται σε φυσική μορφή ή από λογαριασμούς και επενδύσεις του εξωτερικού, απολαμβάνουν επιτόκια που προσεγγίζουν ανάλογα με το ποσό ακόμη και το 1%.

Η πανευρωπαϊκή εγγύηση

Επόμενος μεγάλος σταθμός για την εγγύηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι η λειτουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Οι καταθέτες των τραπεζών που θα συμμετάσχουν σε αυτήν θα απολαμβάνουν ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των χρημάτων τους.

Μέσω αυτού θα είναι εγγυημένα σε κάθε περίπτωση τα πρώτα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα, σε περίπτωση που η τελευταία χρεοκοπήσει.

Η προϋπόθεση

Βέβαια, για να ενταχθεί μία τράπεζα στην ένωση, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, που σχετίζονται με την κεφαλαιακή της ισχύ και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε αυτή τη φάση κανένα ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα δεν εμφανίζει δείκτες καθυστερήσεων που θα επέτρεπαν την είσοδό του στο πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Αν και ακόμη τα κριτήρια δεν έχουν προσδιοριστεί, εκτιμάται ότι θα πρέπει ο δείκτης κόκκινων δανείων να πέσει γύρω από τα επίπεδα του 10% τουλάχιστον.

Σήμερα, οι σχετικοί δείκτες υπερβαίνουν το 40%. Ως εκ τούτου απομένει πολύ δουλειά να γίνει.

Αλλά μέχρι και το 2023 που εκτιμάται ότι θα συσταθεί η Ένωση, υπάρχει χρόνος προσαρμογής.